Инж. Петков: Готови сме за зимата, но винаги може да ни изненада с продължителен снеговалеж и виелици

За готовността на Община Добричка за работа при зимни условия, за фирмите, които ще отговарят за поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа, за критичните пътни участъци – разговаряме с кмета Тошко Петков


Инж. Петков: Готови сме за зимата, но винаги може да ни изненада с продължителен снеговалеж и виелици

- Инж. Петков, община Добричка е по-специфична – тя е една от най-големите по територия в страната, с 68 населени места. Как се организира зимното поддържане в такава голяма община?



- При подготовката на Общината за работа при зимни условия в нашите населени места и във всички институции, които имат отношение по въпроса, има дългогодишна традиция. Ние продължаваме да я спазваме и, разбира се, внасяме и нови елементи в зависимост от новите изисквания за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, съобразявайки се с конкретните условия във всяко населено място. За предстоящата зима смятаме, че сме създали добра организация за подготовка на кметствата, училищата, детските градини и другите структури, които имат отношение по въпроса с осигуряването на нормални условия. Всички структури са осигурени с необходимите количества дърва и въглища за зимния период.

Провели сме процедура по Закона за обществените поръчки и сме сключили договор с две фирми за почистване на общинската пътна мрежа, която е 204 километра. Заедно с това имаме съгласувателни действия и списък на всички земеделски кооперации, арендатори, земеделски производители, еднолични търговци, които ще ни помогнат при почистването на уличната мрежа в населените места, за което в бюджета имаме заделен съответния финансов ресурс. Отделно от това имаме списък на техниката на територията на общината, която при възлагане от наша страна би могла да се включи в неотложните спасителни и аварийни работи по извличането на закъсала техника.

- Основно за земеделска техника ли говорите?

- Да, основно. При нас структурите са земеделски и ние разчитаме на тяхната техника в една такава ситуация. Разполагаме с всички списъци на бременни жени с термин през зимния период, както и на всички хемодиализни пациенти, с техния график, с населените места. Общината условно е разделена на четири района, за всеки един от районите съм назначил отговорник – това са тримата заместник кметове и секретарят на Общината. Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия е актуализиран. В него членуват както служители на администрацията под мое председателство, така и служители на Второ РУ на МВР, регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областно пътно управление, ВиК, Енерго про, Регионалната здравна инспекция.

На последното съвещание с кметовете възложихме освен тези бременни с термин за раждане през зимния период, които са ни подадени от РЗИ, да се издирят и други хора, които по една или друга причина никога не са ходили на лекар и не са регистрирани. Важен елемент е в нашата работа, тъй като назад в годините имаме случаи, в които се налагаше да се действа извънредно с помощта на допълнителна техника от другите институции, с които работим съвместно по този въпрос. Аз съм издал съответните заповеди до кметовете, кметските наместници, директорите на училища и детски градини, които са докладвали, че всичко е наред. Нещата, които те са инициирали като проблем от различно естество, са задвижени да бъдат решени до началото на зимата. Надяваме се, че в този момент, преди да е настъпила истинската зима и вихрушките, сме готови, свършена е доста работа. Надяваме се зимата де премине без произшествия и някакви лоши последствия. 

- Споделихте, че две фирми са спечелили с обществената поръчка. Имат ли опит, работили ли са друг път на територията на община Добричка?

- И двете фирми, които спечелиха процедурата по 14 обособени позиции за поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа, са с дългогодишен опит в нашата община. Сключени са договорите, проверена е техниката от нарочна комисия, назначена от областния управител. Наши служители участваха в проверката на техниката. 

- С каква техника разполагат двете фирми?

- Разполагат с мощна техника и двете фирми. Втората фирма, която също от дълги години участва, за тази зима е подготвила и роторен снегорин. Разполагат с достатъчно брой гребла за районите, които са спечелили по обособените позиции, с техника за опесъчаване при обледяване. Смятаме, че имат необходимия опит и ще се справят. 

- Кои са критичните пътни участъци на територията на община Добричка? Бихте ли откроили тези от тях, които предвид разположението, създават най-много проблеми?

- Дългогодишният опит показва, че имаме около 5-6 критични участъка, на които преспите стигат до 2-3 метра и освен с роторен снегорин е трудно да бъдат пробити по друг начин, с конвенционалните методи – трактор с гребло. Един от основните участъци, който винаги създава проблеми, е разклонението за село Дебрене на пътя Добрич - Варна. Той не е дълъг, но в няколко участъка се получават големи преспи, които не могат да бъдат преодолени от автомобилите и се налага чистете с друга техника. Добрич – Соколник е същият. Двата участъка са с еднакво изложение – запад-изток, и почти същият проблем имаме и там. Не малко проблеми имаме и по пътя Карапелит – Енево – Медово – Бенковски, където на открития терен обикновено вятърът е този, който създава проблеми, с високи преспи. Ако и снегът е тежък тогава става по-сложно. Но справяли сме се. Бенковски – Владимирово също е труден участък, както и от Владимирово до селата Бдинци и Вратарите. Разбира се, има и други участъци, които в зависимост от снеговалежа и посоката на вятъра също биха могли да създадат проблеми. Труден достъп имаме, например, и до село Ново Ботево. Там са близо 6 км  и половина, които при нормален снеговалеж преодоляваме по-лесно, но при виелици винаги използваме тежка техника – роторни снегорини. 

- Предупредени ли са собствениците на търговските обекти в по-отдалечените села да се запасят със стоки?

- Още със заповед от 17 септември ние сме разпоредили на всички кметове и кметски наместници, директори на училища, детски градини да си направят собствени планове. Един от ангажиментите на кметовете и кметските наместници е да уведомят всички търговци на територията на населеното място да разполагат със запаси най-малко за пет дни. Разбира се, всеки следи обстановката, слушаме радио, телевизия и при наближаване на такава тежка ситуация търговците имат и икономически интерес, и в интерес на хората от съответното населено място да се запасят с достатъчно хранителни стоки, за да могат да обслужват населението, докато се нормализира обстановката. 

- Като заключение – можете ли да кажете, че Община Добричка е готова за зимата? С какво може тя да ни изненада?

- Аз пак казвам – в момента по документи, на книга, като организация сме готови.  Но зимата може да ни изненада с един продължителен снеговалеж и виелици. Нормативите за почистване и на републиканската, и на общинската пътна мрежа са такива, че ако постоянно има снеговалеж и силен вятър безсмислено е да се почиства и да се харчат финансови средства. Просто след половин или един час от почистването на даден път не личи, че е почистван. Нашето население вече има опит в такива ситуации, както и  общинската администрация. Аз приканвам всички жители на общината при една такава ситуация – примерно, ден или два вали и има силен вятър, да проявяват разбиране. Просто е безсмислено да се почиства – както общинската пътна мрежа, така и улиците в населените места. Приканвам всички, които при тежка ситуация нямат необходимост да пътуват, да си останат по населените места докато се нормализира обстановката. Отделно, че през нашата община преминават основни пътни артерии от републиканската пътна мрежа и ако тя по същите причини не е почистена, ние просто нямаме достъп до общинската пътна мрежа. И дори да ползваме вътрешни сили, така да се каже, да почистим до централния републикански път, то нататък няма накъде да се продължи.