Общината увеличи заплатите на медицинските специалисти за трети път от началото на годината

За трети път тази година повишаваме възнагражденията на медицинските специалисти в здравните кабинети, съобщи зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Общината увеличи заплатите на медицинските специалисти за трети път от началото на годината

Тя припомни, че през януари заплатата е била 630 лева, на 1 април е станала 650, а 1 октомври е 680 лева. 



Д-р Баева обясни, че така се следва политиката на екипа за повишаване на доходите и се прави опит да се достигне браншовото споразумение в сферата на здравеопазването за възнагражденията на медицинските сестри. Зам.-кметът посочи, че за детските ясли то е достигнато – 700 лева. 

Увеличението на заплатите се постига с оптимизация, каза д-р Баева. „По изключително стара наредба, която обаче все още действа, за детските градини до 60 деца трябва да има един медицински специалист, а за училищата - до 800 ученици“, обясни тя. И изрази личното си мнение, че където има учебно заведение трябва да има здравен специалист, защото инциденти могат да се случат независимо от броя на децата. 

Нашият стандарт е зависим от броя на учениците. Те намаляват и сумата, която получаваме, като стандарт, също намалява, каза зам.-кметът. По думите й оптимизацията се постига, като има медицински специалисти, които обслужват две училища. 

Директорите имат възможност да си наемат допълнително такива специалисти за времето, когато Общината не го е покрила. Това вече е факт в ПМГ „Иван Вазов“, даде пример д-р Баева.