Днес „Пътна полиция“ стартира акция „Зима“

По традиция от днес – 1 ноември, на територията на цялата страна стартира акция на полицията „Зима“. Партньори в провеждането й са Съюзът на българските автомобилисти и БЧК.

Днес „Пътна полиция“ стартира акция „Зима“

Целта е ограничаване пътно-транспортния травматизъм, намаляване до минимум на предпоставките за възникване на произшествия, както и  насочване вниманието на всички групи, участници в движението, към толерантност и съсредоточено внимание във връзка с пътната обстановка, посочи началникът на сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР Жулиян Минев. 



В рамките на акцията ще се проведат три кампании. 

Първата е от 1 до 10 ноември под мотото „С безопасно пътно-транспортно средство през зимата“. Тя е насочена основно към водачите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга. 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти, жертви на пътя. В рамките на тази кампания контролните органи ще следят за използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите извън населените места и в тъмната част на денонощието, както и за изправност на светлинната сигнализация на превозните средства, теглени от животинска тяга. 

Втората кампания, която ще се проведе от 11 до 20 ноември, е под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“. Ще бъде насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. 13 ноември е обявен за Ден без пешеходци, жертви на пътя. 20 ноември пък е Световен ден за възпоменание на жертвите при ПТП. Както всяка година той ще бъде отбелязан подобаващо, ще бъдат отслужени литургии във храмовете.

Третата кампания в рамките на акцията е „Безопасно шофиране през зимата“. Тя ще се проведе от 21 до 30 ноември. Насочена е към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите.