Готвач от Добрич получи покана за работа в топ хотел във Флорида

На 16 г. е започнал като мияч в ресторант. После е мерил с линийка сушито в японски ресторант, а това лято е подготвял вечеря за президента на Мексико

Готвач от Добрич получи покана за работа в топ хотел във Флорида

Готвач от Добрич стяга багажа за работа в един от най-елитните хотели по света. Неговата кариера започва от най-ниското ниво в родния му град – като мияч в ресторант, но днес живота му започва да прилича на приказката за Пепеляшка, в която тиквата става каляска. Забележете – той е само на 23 години и вече бързо е изкачил стъпалата на своята професия. Направил го е с много, много труд! Неговото име е Антон Димитров.



„Завърших през 2014 година Професионалната гимназия по туризъм. След това  продължих професионалното си обучение в кулинарната академия на HRC Culinary Academy, която по това време беше в Добрич, но след това я преместиха в София. В свободното си време, което не е толкова много, обичам да чета понеже това ми помогна да се развивам интелектуално и също така обичам да отделям по 1 час на ден за спорт – най често това е фитнес, за да се поддържам във форма, което е също много важно за мен“, така започва своето представяне пред BGtourism.BG Антон Димитров.

„Професията избра мен, а не аз нея поради факта, че това решение да стана готвач беше внезапно и неочаквано. Случи се така, че един ден гледах едно телевизионно предаване за готвене и ми стана интересно. След това започнах да повтарям същите рецепти у дома и тогава разбрах, че това е професията, която ме влече и изпитвам страшно удоволствие от това, което правя“, признава младият готвач.

Той е бил едва на 16 години, когато за първи път са го изпратили на училищна практика в един от големите ресторанти в град Добрич. Там успява да се запознае в близък план с работата в кухня, като разбира се е започнал като помощник в кухнята и … мияч.

„Всеки започва или минава от там, от миялното помещение. Също така имах възможността да готвя и в училище, когато имахме часове по практика“, споделя Димитров и продължава своята професионална история: „Работил съм в България, Германия, Америка и Испания. Първото ми излизане по работа в чужбина беше в Германия. Там работих в 5-звезден хотел на Hilton, в който нивото на обслужване беше много високо. Докато бях там, минах през всички отдели на кулинарния сектор, като успях да се задържа за най-дълго време в най-престижния им ресторант, който беше италиански, а главният готвач беше французин. След това се прибрах в България и работих в учебния ресторант на Кулинарната академия, в която учих под ръководството на главен готвач Милен Златев – от него успях да науча много нови неща. Следващото ми заминаване беше за Америка, където бях изпратен на стаж за една година в 5-звездния хотел The Roosevelt New Orleans, Waldorf Astoria Hotel. Там прекарах времето си в изучаване на съвсем различна и нова за мен култура на хранене. Беше изключително полезен опит за мен, защото имах възможността да работя с изключителни хора и готвачи, от които научих адски много.



След успешното дипломиране от кулинарната академия на HRC, поех по моя си път, който ме откара до слънчева Испания – държавата, в която успях да се развия най-добре. Там имах възможността да работя през 2017 година в модерен Ирландски Fusion ресторант, в който работих заедно с готвачи от цяла Испания, а главният готвач беше от Швеция. През 2018 година реших, че искам да изуча нов вид кухня и започнах работа в ресторант Tahini Sushi Bar and Restaurant. Това беше класически японски ресторант, в който се сервира само класическа японска храна по традиционни методи на сервиране и приготвяне. В този ресторант също така предлагахме суши и сашими, нещо което беше напълно непознато за мен преди това. Всичко се измерваше с линийка, за да бъде всичко еднакво и работата беше изключително прецизна. Работихме с най-добрите продукти, които могат да се намерят на маркета, и много от продуктите ни ги доставяха директно от Япония“.


Когато Антон Димитров трябва да се представя чрез дадено ястие той често залага на месото, тъй като това е любимият му протеин за готвене. Едно от любимите му ястия, които приготвя е бавно готвено телешко в продължение на 12 часа. Сервира го с пюре от целина с билки, ароматни моркови, задушени в масло и микс от салати.

Много често известни личности са вечеряли в ресторантите, където готвачът от Добрич е работил. Най-запомнящият се гост е бил президентът на Мексико, който това лято е посетил за вечеря японския ресторант, в който е работил Антон.

„Това лято докато работих в Испания, получих много интересна оферта за работа във Флорида, Америка. Компанията се свърза с мен и ми каза, че съм бил избран за дадената позиция, за която съм бил кандидаствал няколко месеца преди това. Бях много приятно изненадан. След няколко седмици отново се свързаха с мен от хотела и ми насрочиха дата и час за интервю. По време на интервюто разбрах, че хотелът е отличен с 5 звезди и е част от колекцията на Marriot.


Два пъти са печелели наградата за най-добър хотел на Marriot през 2015 и 2016 година, също така са отличавани и с куп други награди и отличия. Хотелът е разположен на крайбрежието на Флорида, само на един час път от Маями. Разполага с 3 ресторанта, които са на изключително високо ниво на обслужване“, споделя Димитров.

Неговите планове сега са да работи колкото се може повече и да трупа ценен опит. След това иска да отвори свой собствен ресторант – някъде по света!


Източник: http://bgtourism.bg/