Приключение, вдъхновение... чудото ЦЕРН

Десислава Жекова е учител по ИТ и Информатика в ОУ „Хан Аспарух", Добрич. Две години поред успява да класира ученици за участие в Национални олимпиади по информационни технологии. През тази година тя взе участие в Националната учителска програма за педагози по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители по учебните предмети Информатика и Информационни технологии от общообразователната подготовка в ЦЕРН – Женева.

Приключение, вдъхновение... чудото ЦЕРН

Десислава Жекова се завърна от петдневно квалификационно обучение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, Швейцария, което се проведе в периода 14-20 октомври. 



 40-те участници от цяла България са подбрани след конкурс на МОН и РУО по области. Критериите за селектиране са професионална квалификация, участие в училищни, общински, регионални, национални и международни проекти и програми, участие на техни ученици в национални състезания, конкурси и олимпиади, участие в научно-практически разработки. Десислава Жекова е единственият представител за Добрич, одобрена и взела участие в обучението.


Петдневното обучение се провежда на български език и включва лекции на водещи учени като проф. Леандър Литов, проф. Роман Захариев, доц. Пламен Яйджиев, инж. Зорница Захариева, Александър Христов, Иван Глушков, Мирослав Атанасов, Динко Атанасов и други, посещение на различни установки и лаборатории като: фабриката за антиматерия Antimatter Factory, контролния център Cern Control Centre, AMS - контролния център на международната космическа станция, центъра за идеи Idia Square, CMS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите детектори за регистриране на елементарни частици и този с най-голямо българско участие в LHS - големия адронен колайдер, компютърния център на ЦЕРН Cern Data Centre. 


Участниците в обучението са обогатили знанията си в областта на физиката на елементарните частици, запознали са се с ускорителите и тяхното бъдеще, както и с модерните начини за анализ и съхранение на данни и използването на GRID технологии в ЦЕРН. Посетили са и ISOLDE, ATLAS, Микрокосмос и Кълбото на науката и иновациите. Участвали се в експерименти в S'Cool Lab.

Основно мото на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН е „Наука за мир" и обединява работата на хора от различни националности. 


ОУ „Хан Аспарух" е вече част от идеята и има своя представител - посланик от ЦЕРН към нашите ученици, бъдещето на света.

Обучението премина по предварителна програма като ръководители на групата бяха Свежина Димитрова - Директор на НАО „Николай Коперник" – Варна, и Вероника Георгиева - представител на МОН от дирекция „Квалификация и кариерно развитие".


 

Десислава Жекова бе любезна да разкаже за обучението в ЦЕРН за читателите на Добрич онлайн

 - Как успяхте да станете част от тази програма?

 - Министерство на образованието и науката отправи покана за подбор  за участие в Национална учителска програма, предназначена за учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“, и на  преподаватели по учебните предмети Информатика и Информационни технологии от  общообразователната подготовка, която се проведе в ЦЕРН – Женева  на български език

 - Какви бяха критериите за класиране?

 - Критериите, по които ни оценяваха, бяха участие в училищни, общински, регионални, национални и международни програми, в научно‐практически разработки или научни изследвания по теми от образователната сфера; участие в квалификационни форми; участие на ученици,обучавани в състезания; награди на учителя; придобита професионално‐квалификационна степен и владеене на чужд език.

 - Каква е целта на образователната програма на ЦЕРН?

- Целта на програмата е да вдъхнови нас, учителите, да предизвикаме интерес към модерната наука и обучение у учениците, като им обясним какво сме видели и преживели в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици и им помогнем да  мислят различно. Идеята е чрез видяното да мотивираме учениците за по-задълбочено изучаване на физиката, информатиката и инженерните дисциплини, като им обясним какво приложение намират в науката. Обучението има за цел и подпомагане на творческото разбиране и претворяване на света.

Чрез това обучение учените искат да възпитат вкус и стремеж за разкриване на неизвестното и усет към откривателството. Те ни провокираха да мотивираме учениците да учат физика, информатика и технически дисциплини в университетите и да избират професията на изследователи. Успяха да ни внушат, че ние като преподаватели подготвяме бъдещото поколение физици и инженери – изследователи и учители и модерни предприемачи – иноватори.


- Какво включваше програмата?

- Програмата беше 7 дни и включваше 80 учебни часа лекции, упражнения, визити, лабораторни и практически занимания. В рамките на курса посетихме експеримента ATLAS, тестовата установка на магнитите за големия адронен ускорител (LHC) които работят при температури до –271°C, Idea Squear, контролния център на ускорителя, AMS експеримента, компютърния център на ЦЕРН и експеримента CMS. Влязохме на 100 метра под земята, в каверната на CMS, където са залите с апаратура и се запознахме с оборудването и различните електронни системи, някои от които са проектирани и създадени от български специалисти. 

Имахме възможност и сами да направим камерата на Уилсън и с нейна помощ да наблюдаваме алфа и бета частици и следите, който те оставят, преминавайки през нея. Изследвахме и свойства на рентгеновите лъчи и се запознахме с приложението им в медицината. Квалификационният курс ни даде възможност, не само да се докоснем до магията на ЦЕРН, но и да се превърнем в своеобразни посланици.

- Какво научихте за ЦЕРН?

- ЦЕРН е най-големият научно-изследователски център в света. Организацията е разположена на границата между Франция и Швейцария, западно от Женева. Основана е на 29.09.1954 година от представители на 12 европейски държави. Днес в ЦЕРН членуват 21 държави.

- Какво най-много Ви впечатли? 

- Всеотдайната работа на учените, работещи там, жаждата им за нови изследвания! Другото е добрата организация между отделните отдели в ЦЕРН – синхронната работа помежду им.