6 508 безработни от Добричка област са постъпили на работа през деветте месеца на годината

През периода януари-септември на работа в Добричка област са постъпили 6 508 безработни лица, съобщават от дирекция „Бюро по труда“.

6 508 безработни от Добричка област са постъпили на работа през деветте месеца на годината

Само през септември в заетост са включени 511 безработни. Близо 90 процента от започналите работа са устроени на първичния трудов пазар. Продължиха действията на трудовите посредници за устройване на работа на лицата от уязвимите групи на пазара на труда. 82 младежи на възраст до 29 години са започнали работа през месеца. През септември на работа са устроени и 60 продължително безработни (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).


538 работни места са заявени през миналия месец в дирекциите „Бюро по труда“ в областта, от тях 377 са на първичния пазар на труда. Най-много от заявените през месеца свободни работни места са от сферата на образованието (95). Следват преработваща промишленост (80), хотелиерство и ресторантьорство (37), административни и спомагателни дейности (33), селско, горско и рибно стопанство (30). По програми и мерки за заетост и схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени 161 работни места.