Направиха първа копка на паметник на загиналите в бунта срещу десятъка в Шабла

Днес бе направена първа копка на паметник на загиналите в бунта срещу десятъка през 1900 година в Шабла.

Направиха първа копка на паметник на загиналите в бунта срещу десятъка в Шабла

На събитието присъстваха кметът на Общината Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, членове на сдружението с нестопанска цел „Шабла 1900“, жители и гости на града.



Ритуалът първа копка бе направен от кмета, председателя на ОбС и председателя на СНЦ „Шабла 1900“ Живко Славов. Музикален поздрав към присъстващите на събитието отправи хор „Патриот“ към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с ръководител Стойчо Захов.


Идеята за създаването на паметник на загиналите в бунта през 1900 година възниква преди 11 години, на 4 януари 2007 година, и е на инициативен комитет, в който влизат роднини и близки на загинали, участници в бунта. Следващата стъпка е преобразуването на инициативния комитет в СНЦ „Шабла 1900 година“. Организацията предлага на Сдружение български художници в Добрич да изработи проект на паметник по техен идеен замисъл.

Скулпторът Христо Илиев изработва първия вариант на паметник на загиналите в бунта през 1900 година, но той не намира одобрението на шабленската общественост. Илиев изработва втори вариант, който пък не среща одобрение от Експертния съвет към Министерството на културата. След направените препоръки и забележки скулпторът преработва втория вариант, който вече е окончателният трети – одобрен от сдружението и Експертния съвет.

Към днешна дата цялата документация по изграждането на паметника е одобрена и е налице и не съществуват никакви пречки по неговото строителство.

Очаква се окончателното му завършване и откриване да стане на 1 юни 2020 година, когато ще се отбележат 120 години от паметното събитие.