Протестиращи: Опитват се да настроят обществото срещу майките на деца с увреждания

Тук сме и няма да се приберем – докато Валери Симеонов не си подаде оставката, докато не приемат социалните закони, докато не осигурят по-добър начин на живот на децата ни.

Протестиращи: Опитват се да настроят обществото срещу майките на деца с увреждания

Това заявиха днес майки на деца с увреждания от Добрич, който излязоха на протест пред Областна администрация. Така те се присъединиха към действията на недоволните, които стартираха вчера в София и в много градове в страната. С протеста си майките от Добрич също поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който по телевизия СКАТ ги нарече „група кресливи жени“ на „уж болни деца“. Излезлите да изразят исканията си пред Областна администрация бяха подкрепени и от граждани. 



„Нямаш право да говориш така за хората, които ти плащат заплатата, за хората, които са те избрали“, категорична бе Емилия Петрова, майка на Георги Петров, който „уж“ е здрав, но е с ДЦП и епилепсия. „Каква грешка сме допуснали, феноменална, че сме избрали такъв човек да влезе на такова място“, допълни тя. Недопустими думи, изречени от вицепремиера, така определи казаното от Симеонов Стела Илиева – майка на Александра Маркова. 


За мен всичко е една лоша политика, категорична е тя. И недоумява каква стабилна държава имаме, че премиерът се притеснява да не я разклатим ако му вземе оставката. „Г-н Борисов, крайно време е да махнете този човек – призова Емилия Петрова. - Казвате, че ще настъпи хаос в държавата. От това какъв по-голям хаос. Това не е хаос, а апокалипсис едва ли не“. По думите й вече няма доволни от управляващите, не само майките на деца с увреждания. 


„Мисля, че ставаме неудобни, че искат да накарат обществото да застане срещу майките. Защото, видите ли, ако падне това управление, те ще бъдат виновни“, каза Стела Илиева. Тя смята, че целта е да бъдат настроени хората срещу протестиращите. Това се постигало и с тези 150 милиона лева, които ще бъдат отпуснати за хората с увреждания през следващата година. „Къде ще отидат тези 150 милиона лева ако не са приети трите закона – пита Стела Илиева. - За това продължават протестите – защото не се знае къде ще отидат. Отново ли ще отидат в национално представените организации? По колко пари и за кого ще бъдат разпределени? Хвърлени са едни 150 милиона в пространството, за да се каже на обществото: ето вижте, даваме им пари, а пък те пак са недоволни“.

По повод категоричния отказ на Валери Симеонов да подаде оставка майката на Александра смята, че се преследват някакви политически цели, в които ангажират майките на деца с увреждания, а всъщност самите те нямат представа за това. „Нашите искания са едни – нормален живот за хората с увреждания в България, да се следва Конституцията, там има права, които у нас не се спазват. Аз излизам да се боря за детето ми“ категорична е Стела Илиева.


„Тук съм, първо, защото ги подкрепям с цялото си сърце и считам, че е неокачествима наглост един човек, който е избран да ни управлява, да се държи по този начин“. Това сподели Антония Димчева, наша съгражданка, която подкрепи на протеста майките на деца с увреждания. „Подкрепям ги, второ, защото аз също съм майка и баба, не на деца с увреждания, на здрави, но считам, че държавата е мащеха и спрямо тях, както и на тези с увреждания. И трето, защото аз работя и плащам данъци в тази държава и смятам, че системата ни убива. Всички“.