Фирма с преработващо предприятие в Добрич е определена за най-динамична бълкарска компания

„Меджик флейм“ е определена за най-динамичната българска компания в Европа, съобщават от Капитал. Една от основните й дейности е търговия със зърнени култури, като дружеството има собствено преработващо предприятие в Добрич.

Фирма с преработващо предприятие в Добрич е определена за най-динамична бълкарска компания

Производителят и търговец с белен слънчоглед „Меджик флейм" е определен за най-динамичната българска компания в класацията на Лондонската фондова борса „1000 вдъхновяващи компании в Европа", която през 2018 г. излиза за трети път. Изданието подрежда най-бързо растящите малки и средни предприятия, като отчита промяната в приходите им между 2014 г. и 2016 г. С троен ръст за периода по данни от Търговския регистър „Меджик флейм" е на първо място от петте български фирми в списъка.



Петте български представителя са със средни годишни приходи от 46 млн. евро, над 5800 служители и 61% кумулативен ръст за тригодишния период.

В доклада към класацията не се посочват конкретните финансови резултати на компаниите, но справка в Търговския регистър показва, че нетните приходи от продажби на "Меджик флейм" нарастват от 44.6 млн. лв. през 2014 г. на 133.1 млн. лв. през 2016 г., или близо три пъти. През миналата година обаче оборотът спада наполовина до 60.8 млн. лв. "Това се дължи единствено на инвестиционната ни програма, съобразно която насочихме собствен финансов ресурс в инвестиции за бъдещото развитие на компанията", коментира собственикът на дружеството Едуард Багдасарян за „Капитал". По думите му в средносрочен план компанията прогнозира ежегоден ръст от 30% във всяка една от сферите си на бизнес - преработка, търговия, земеделие, транспорт и финансиране.

Една от основните дейности на “Меджик флейм" е търговията със зърнени култури, като дружеството има собствено преработващо предприятие в Добрич. Комплексът включва фабрика за производство на белен слънчоглед, цех за брикети от люспи, както и складова база. По данни от Имотния регистър в края на миналата година дружеството е купило допълнително земя и сега общата площ на имота му там е 24 дка.

В момента компанията изгражда и база в местността Побити камъни край Варна, където вече е готов първият от общо четири склада за зърно. След завършването на останалите съоръжения общият капацитет на складиране ще достигне 140 хил. т, казаха от компанията.

По данни на "Меджик флейм" досега в бизнеса са инвестирани 14 млн. евро собствени средства и 42 млн. евро банкови кредити. В момента в компанията работят 140 души, но по думите на Багдасарян фирмата постоянно наема хора заради увеличаване на обема на работа.

Една от сравнително новите дейности е бизнесът с етерични масла. "През 2017 г. започнахме обработката на 1000 дка земя, която засадихме с лавандула. За следващите 3 години сме си поставили за цел да обработваме общо 3000 дка с лавандула, като плановете ни са за развитие в областта на био етеричните масла", уточни Багдасарян.

Дружеството изнася белен слънчоглед на практика по целия свят. "Българският белен слънчоглед е сред най-качествените в целия свят и, общо взето, няма точка, до която да не е пътувал наш продукт", каза Багдасарян. Все пак по думите му компанията работи приоритетно за пазарите от Западна и Централна Европа като Полша, Испания, Португалия, Великобритания и други, където доставя продукция със собствен транспорт. По море пък изнася към Азия, Африка и САЩ.

От слънчогледовите люспи предприятието прави брикети, които се използват за отопление от домакинства, като според компанията те почти напълно спестяват нуждата от почистване, тъй като изгарят на 97%. Компанията снабдява също няколко топлоелектрически централи със слънчогледови люспи, които заместват част от въглищата.

Източник: https://www.capital.bg