Бившата жп-гара в Добрич да стане собственост на Общината предлагат съветниците от ГЕРБ

Бившето приемно здание на железопътната гара в Добрич, заедно със земята, на която е построено, да бъде безвъзмездно придобито от Общината предлагат общинските съветници от ГЕРБ.

Бившата жп-гара в Добрич да стане собственост на Общината предлагат съветниците от ГЕРБ

Предложение за вземане на решение за внасяне на искане за безвъзмездно прехвърляне на зданието, което е държавна собственост, ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет. Искането ще бъде внесено чрез областния управител до министъра на регионалното развитие и благоустройството, а чрез него – в Министерския съвет.

Съветниците от ГЕРБ припомнят, че с решение от юни т. г. ОбС даде своето съгласие Добрич да бъде обявен за Град на българската бойна слава. Последва мотивирано предложение от група народни представители до Народното събрание и на 21 септември обявяването на Добрич за Град на българската бойна слава бе гласувано. Местните парламентаристи искат да продължат започнатата инициатива и като последваща стъпка предлагат придобиването на собствеността върху  емблематичната сграда с историческа стойност.

Сградата на жп-гарата е построена през 1910 година и е свидетел на много исторически събития, се посочва в докладната записка. При оттеглянето на румънските войски през паметната за Добрич 1916 година, когато те са принудени да напуснат пределите на Южна Добруджа, озверели че трябва да отстъпят, ден преди оттеглянето си пленяват невинни българи и ги затварят в чакалнята на гарата. На 3 септември 1916 година, преди отстъплението си, избиват 57 затворени пленници.

Жп-гарата е била свидетел и на друго трагично за историята на Добруджа събитие - тук са били натоварени онези добруджанци, които след това са откарани в концентрационните лагери в Молдова. Освен това, жп-гарата е била важен комуникационен и логистичен център на войските от Трета българска армия по време на Освобождението на Добруджа през 1916-1917 година.

През 1940 година на тази жп-гара са били посрещнати първите представители на гражданската администрация, която е трябвало да поеме управлението на Южна Добруджа след подписването на Крайовския договор.

През 2010 година национална компания „Железопътна инфраструктура“ предоставя управлението на сградата на областния управител. В момента имотът е частна държавна собственост. Зданието се състои от три сгради – едноетажна, която е функционирала като чакалня, и две двуетажни, които са били канцеларии.

През 2017 година пожар опустоши 600 кв. м окачен таван и изолация, както и 100 кв. м каменна облицовка от подлеза към жп-гарата. Сградата на приемното здание е в окаяно състояние и ако не се предприемат действия по нейното възстановяване ще бъде безвъзвратно разрушена и изгубена като културно наследство.

С оглед на това, считаме, че ако собствеността на приемното здание бъде прехвърлена на Община град Добрич, ще може да се предприемат ефективни действия по нейното възстановяване и опазване, смятат съветниците от ГЕРБ.

Снимка: ebridge.info