Имената на средиземноморски циклон и нос на остров Гринуич са свързани с Йордан Йовков

Екипът на Регионален исторически музей - Добрич издаде уникална по рода си книга за Йордан Йовков, по повод 80 години от кончината на големия писател.

Имената на средиземноморски циклон и нос на остров Гринуич са свързани с Йордан Йовков

"Българската памет за Йордан Йовков" представлява справочник, който включва информация и снимков материал за всички обекти, свързани по някакъв начин с името на големия разказвач. В него са включени още литературни маршрути, фестивали, отличия, символи и дори сортове семена, свързани с творчеството му.



Материалът за книгата е подготвян в продължение на години, съобщи едната от съставителките на справочника д-р Кремена Митева. Ние сме се ограничили по-скоро в материалното - това, което може да се види и да се пипне, подчерта тя. Екипът на музея е изходил от идеята да обобщи къде и какви паметни знаци има, свързани с Йовков и неговото творчество. По време на проучването съставителките на сборника се натъкнали на много любопитни факти и истории.

Йорданка Славова, другият автор на книгата, съобщи, че в страната е имало 12 училища, носещи името на Йовков, от които за съжаление са останали едва пет. Първото е в село Сини вир, Шуменско. Ръководството там решава да го кръсти така още докато той е жив и получава неговото официално съгласие. За съжаление то е сред закритите училища. Сега обаче съществуват и 2 неделни български училища в чужбина - в Букурещ и в Мадрид, чийто патрон е Йовков. 

В Добруджа е създаден първият паметник на писателя - през 1959 г. в Генерал Тошево, на чието откриване присъства съпругата му Деспина. Всички негови монументи са запазени, дори се увеличават, за разлика от училищата.

Сред интересните факти, изнесени в книгата, е и името на морски нос на остров Гринуич в Антарктика, който се казва "Йовков" (Yovkov Point). Авторите са се придържали към един основен принцип - имената на обектите да не са случайно подбрани, а нарочно свързани с писателя. Такъв е друг любопитен случай - средиземноморският циклон "Албена", който премина през Гърция, Егейско към Черно море и достигна България около 21 януари т. г. Наречен е така от нашите метеоролози по името на Йовковата героиня. 

Източник: БТА