75-ата годишнина от спасяването на българските евреи отбеляза читалището в Плачи дол

По инициатива на областния управител Красимир Кирилов и в изпълнение на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България с поредица от събития в пет читалища област Добрич отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

75-ата годишнина от спасяването на българските евреи отбеляза читалището в Плачи дол

Първата инициатива се проведе в НЧ „Просвета 1940" в Плачи дол. Жителите на селото си припомниха приноса на страната ни за спасяването на човешки животи - на българите от еврейски произход по време на Втората световна война.




Презентация по темата с припомняне на хронологията на събитията и приноса на Българската православна църква, заместник-председателя на Народното събрание по това време Димитър Пешев и Цар Борис III представиха ученици от Плачи дол. Чрез разказите на Берта Владимирова и Мими Бизанти - свидетели на събитията, в документалния филм „Спасяването на българските евреи", хората съпреживяха ужаса на войната. 

Кметът на селото Атанас Пенев, който бе гост на събитието заедно с областния управител, отправи апел към своите съграждани да помнят поуките на историята и бъдат по-толерантни, за да живеем в един по-добър свят. 

В края на вечерта домакините от НЧ „Просвета 1940" поднесоха  една приятна изненада - гости и присъстващи имаха възможност да опитат вкуса на традиционната еврейска кухня.