Общината ще управлява минералните извори на територията на Балчик

Община Балчик да получи безвъзмездно за 25 години управлението над топлите минерални води от участъците на двете находища район „Североизточна България“ и район „Варненски басейн“ утвърди на днешната си сесия балчишкият парламент, съобщи радио „Варна“.

Общината ще управлява минералните извори на територията на Балчик

Това ще доведе до по-добро усвояване на природния ресурс, допълнителни приходи в общинския бюджет и ще стимулира инвестиционния интерес. 



До това лято общините от Северното Черноморие нямаха възможност да управляват този ценен природен ресурс, защото двете големи находища на топли минерални води са разположени в три области и 9 общини. С изменение на Закона за водите находищата от Район „Североизточна България“ и Район „Варненски басейн“ са разделени на участъци, които съвпадат с административните граници на черноморските общини. Така на Балчик е дадена възможност да получи  подземните минерални води с температура над 20 градуса на своята територия.

Срокът за поискването им е 31 януари догодина, а до две седмици министърът на околната среда и водите трябва да ги предостави със свое решение. След това местният парламент би следвало да се разпореди за потреблението им. Изрично условие е да се гарантира правото на гражданите да ползват минералните води за лични нужди, отдих и водни спортове, водопой на животни и къпане. Сред перспективите за оползотворяване на ресурса са лечебни и спа процедури, бутилиране, геотермално отопление, както и да се предостави нова услуга „водопренос на минерална вода“ по изградена мрежа.