Информационна седмица по повод Световния ден за борба с остеопорозата организира библиотеката

Регионална библиотека „Дора Габе” провежда информационна кампания в седмицата 5 – 19 октомври по повод 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата.

Информационна седмица по повод Световния ден за борба с остеопорозата организира библиотеката

В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката всеки ползвател може да получи информация и  дипляна, свързани със заболяването и неговата превенция. Дипляната съдържа важни съвети как да се грижим за костите си и да се предпазваме от остеопороза.



На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. 

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 години възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се намалява плътността на костта и се повишава рискът от счупване предимно в областта на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. 

Пренебрегването на рисковите фактори води до "безшумно" развитие на заболяването и тежки счупвания на костите. 

Един от признаците на развитие на болестта е снижаването на ръста на болния, свързано с недиагностицирани навреме прешленни фрактури - ето защо не само трябва да знаем за болестта, но и да говорим открито за нерешените проблеми за нейното откриване и лечение, напомнят специалистите.