Представят нов брой на списание „Антимовски хан“

Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич и Сдружение на писателите – Добрич представят нов брой на списание „Антимовски хан“ днес, 15 октомври, от 17.30 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“.

Представят нов брой на списание „Антимовски хан“

В броя на списанието е посветена статия по повод 130 години от рождението на Дора Габе – една великолепна статия на д-р Кремена Митева, свързана с тайните на поетесата – рождената дата, версиите за името и наследниците, които живеят днес в Монреал, Канада – в текст, документи и снимки.



В съвместна публикация със сп. „Знаци“ отбелязват 70 години от рождението на Йордан Кръчмаров със спомени и стихове, посветени на него. Читателите може да прочетат „Етюд за кибритена клечица“ – камерна пиеса, непубликувана досега, от Кръчмаров. 

С два разказа и статия отбелязват шейсетгодишнината на разказвача Красимир Бачков. В рубриката „Проза“ е и уважаваната Здравка Евтимова.

В статията „Случаят Светлозар Игов и други  „недостоверни” случаи…“ Евелина Белчева е описала своите разхвърлени спомени, появили се след прочита на „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов, анкета с Антония Велкова-Гайдаржиева, Велико Търново, университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, 2017./Опасно четиво. 

За един голям, но не много известен български художник – Петър Дачев, говорят д-р Кремена Митева и Магдалена Трифонова, както и за книгата „Петър Дачев и Истанбул“ от проф. д-р Хюсеин Мевсим – литературен историк, поет и преводач, преподаващ в Анкарския университет. В Дома на Йовков има и изложба на художника.

В изданието е включена и поезия от Лили Качова, Красимир Йорданов, Светла Илиева и Хилил Карахан в превод на Кадрие Джесур.

В рубриката „Кукуряк“ Александър Белчев ще разсмее читателите с действителни случки.