Наградиха народната певица Калинка Вълчева с почетен знак „Златен век”

Наградиха народната певица Калинка Вълчева с почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен и с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Наградиха народната певица Калинка Вълчева с почетен знак „Златен век”


Весела Щерева, парламентарен секретар на Министерството на културата, поднесе почетното отличие на Калинка Вълчева от името на министъра на културата Боил Банов. 


Вие сте една от най-ярките личности в българския фолклор. Вие сте символ на добруджанската песен. 55 години вълнувате, разказвате, пеете и омайвате публиката с Вашия глас, който идва от Добруджа и минава през сърцето Ви. Успяхте да посеете зрънцето на любовта и в младите хора. Благодаря Ви, че работите, за да съхраните българския и добруджански фолклор. Благодаря Ви, че славите България и Добруджа по света и у нас, каза в своето слово Весела Щерева.

Дияна Илиева, зам.-кмет на Община Тервел, разказа показателна история за това какъв човек е Калинка Вълчева.


Веднъж с нея бяхме на концерт в едно от най-малките тервелски села. Преди концерта си говорихме с Калинка Вълчева. Тя сподели, че е много притеснена, защото чувства неразположение и се притеснява дали гласът й ще бъде достатъчно добър, за да се хареса на хората, които са дошли да я гледат. Това е Калинка Вълчева – професионалист, чиято душа трепти с вибрациите на душата на всеки един обикновен човек, каза Дияна Илиева.



Народната певица Калинка Вълчева получи поздравителен адрес от кмета на град Добрич Йордан Йорданов и областния управител Красимир Кирилов. 


Припомняме, че предложението за удостояването й с наградата е на Инициативен комитет по повод нейната 75-годишнина и 55 години творчески път. То бе подкрепено от народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.


Калинка Вълчева получи високото отличие на Министерството на културата на тържествен концерт, в който участие взе самата народна певица, ПФА „Добруджа“, Донко Марков, Петър Петров, Петя Панева, ДФТА „Калинка Вълчева“, гр. Тервел и оркестърът на Данчо Радулов.




На събитието още присъстваха Даниела Димитрова, народен представител и Симеон Симеонов, председател на Общинския съвет в Тервел