Окръжният съд върна на прокуратурата дело за убийство

Окръжен съд - Добрич прекрати дело за убийство и го върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

Окръжният съд върна на прокуратурата дело за убийство

Подсъдим по делото е 65-годишният Исмаил А., срещу когото  е повдигнато обвинение за това, че на 13 ноември 2017 г.село Смолница умишлено умъртвил 72-годишен мъж от същото село. Убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с тежка обида и с насилие. Мъжът осъществил деянието с незаконно притежавана от него въздушна пушка, преработена в еднозарядно неавтоматично оръжие за стрелба с бойни патрони. Престъплението е станало в къща в село Смолница след употреба на алкохол и възникнал спор между подсъдимия и пострадалия, посочва обвинението. 


Окръжен съд - Добрич прекрати съдебното производство, след като прецени, че при изготвяне на обвинителния акт са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Съдебният състав констатира, че в обвинителния акт са изложени неясни и противоречиви фактически обстоятелства относно хронологията в действията на подсъдимия и неговото местонахождение непосредствено след стрелбата. Освен това не става ясно колко е продължило във времето силното раздразнение и приетото за налично у подсъдимия състояние на физиологичен афект, коментира в определението си съдът.

Съдебният състав прие, че описаните нарушения са съществени, което налага делото да бъде върнато на Окръжна прокуратура - Добрич за отстраняването им.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Варна.