Днес е Ден на архивиста

Като професионален празник Денят на архивиста започва де се чества от 60-те години на XX век след приемането на България за член на Международния съвет на архивите.

Днес е Ден на архивиста

Началото на националната архивна система се поставя с Указ 515 от 10 октомври 1951 г. на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд на НРБ.



На 18 април 1952 г. се регламентира изграждането на мрежата на българските държавни архиви. Със Закона за държавния архивен фонд, приет от НС на 3 юли 1974 г., се създава Централно управление на архивите.С изменение в Закона за Държавния архивен фонд, прието на 1 април 1977 г., се създава Главно управление на архивите при МС с ранг на комитет.

През декември 1992 г. Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Република България, Централен държавен технически архив, Център за микрофилмиране, реставрация, консервация, автоматизация и обработка на микрофилми и Научноизследователска лаборатория по архивознание и документознание към ГУ на архивите при МС се преобразуват от 1 януари 1993 г. в Централен държавен архив към ГУ на архивите при МС.

През декември 1999 г. към ГУ на архивите преминава и Държавният военен архив. От 2 май 2000 г. архивите получават статут на държавна агенция, припомня бТВ.

Със Закона за Националния архивен фонд, приет от 40-ото Народно събрание на 29 юни 2007 г., Главно управление на архивите се преименува в Държавна агенция "Архиви".

Източник: fakti.bg