От 15 ноември караме със зимни гуми

Грижите за гумите могат да доведат и до улеснено управление на превозното средство, намаляване на опасността от нараняване на водачите и други участници в движението, икономии на гориво и удължаване на живота на гумите.

От 15 ноември караме със зимни гуми

Добре поддържаните гуми подобряват способността на превозното средство да завива и спира, увеличава сцеплението и тежестта, която то може да превозва. Ето защо трябва гумите да се поддържат в добро състояние, като се наблюдава и коригира налягането, да се съблюдава допустимото натоварване на гумите и на МПС и да се избягват опасности по пътя. 



В  днешно време едни добри автомобилни гуми издържат  средно 30 000 км пробег на гума. Според Закона за движението по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат със зимни гуми или дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Ако не сте се подготвили, можете да закупите гуми, според сезона  от AUTODOC, на сайт www.AUTODOC.bg. Фирмата предлага още авточасти, масла и аксесоари за вашия автомобил или този на любимия човек.

 

За да шофирате в безопасност, купувайте нови гуми, които са същия размер като оригиналните гуми на вашето МПС, или друг размер, препоръчан от производителя. За да разберете какъв е нужният размер, погледнете страничната част на оригиналната гума. Ако се съмнявате кой размер да купите, допитайте се до търговеца на гуми.

От МВР съобщават, че според сегашното българско законодателство водач, който управлява МПС с износени или разкъсани гуми се наказва с глоба от 50 лв.