До няколко години всички училища в Добрич преминават на едносменен режим

В Добрич има 17 училища - 7 основни, едно обединено , 2 профилирани гимназии и 2 професионални гимназии, от тях 9 са на едносменен режим.

До няколко години всички училища в Добрич преминават на едносменен режим

Едно от изискванията, които Правителството е обещало при членството на България в ЕС е било всички училища на територията на страната да преминат в такъв режим на обучение. 



Този въпрос бе обсъден на среща  в Министерството на образованието, на която присъства зам.-кмета „Хуманитарни дейности” д-р Емилия Баева. „Говорихме за всяко училище, което не е на едносменен режим поотделно”, заяви Баева.

Указанията на Министерството за преминаване към едносменен режим са намаляване на план приема, т.е. Общината да прецени, в кои училища има свободни класни стаи и там да се насочи  приема на ученици, вторият начин е със строителство на нови сгради, третият - с дострояване и четвъртият -  с оптимизация на съществуващия сграден фонд.

„За нашата община указанията са оптимизация на съществуващия сграден фонд и регулиране на план приема”, заяви зам.-кметът. „Ние имаме 2 училища – училище „Христо Смирненски” и „Христо Ботев” , които още от следващата година могат да преминат на едносменен режим, защото те имат повече класни стаи, отколкото паралелки”, сподели д-р Баева.

От Общината ще организират срещи с директорите на училища, които не са на едносменен режим и до 15 декември  в Министерството на образованието  ще бъде представена програма, в която ще бъде описано кое училище как ще премине на едносменен режим и какво ще е необходимо. 

„За нашата община най-голям проблем се очерта Финансово стопанската гимназия, чиято сграда е малка. Това е едно от най-желаните професионални училища и там приемът е стабилен”, сподели д-р Емилия Баева. Тя допълни, че Общината може да предостави друга  училищна сграда, с която разполага, ако тази, в която се помещава училището в момента не позволява да се достроява и настроява. Според  д-р Баева сградата на бившето училище „ Бачо Киро” е една реална възможност.