Момиче от Добрич е най-добър млад сладкар в България

Най-добрите готвачи и сладкари щурмуваха престижния в конкурс на БХРА в курорта "Св.Св. Константин и Елена" в последните дни на септември.

Момиче от Добрич е най-добър млад сладкар в България

След 10-годишно прекъсване Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация - най-голямата браншова организация в туризма, с над 30 структури в страната, поднови конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА". Той се проведе в Гранд хотел „Варна" в морския ни курорт в рамките на форум „Туризъм и кулинария". Темата му бе „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил".


Конкурсът събра 38-ма готвачи от цялата страна в 4 категории: най-добър готвач на БХРА за 2018 г., най-добър сладкар на БХРА за 2018 г., най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г., най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.

Събитието се организира с подкрепата на Община Варна, Министерството на туризма и престижни фирми, чиято дейност е свързана с бранша. Участниците бяха оценявани от 22-членно жури от известни шеф готвачи от цялата страна. Председатели на журито за готвачите бяха шеф Тони Иванов и шеф Ивайло Димитров, а за сладкарите - шеф Ради Стамболов. Конкурсът се осъществи с подкрепата на шеф готвачи Ивайло Иванов, Живко Димитров и Емилиян Василев. Регламентът бе изготвен от организаторите - БХРА.

Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и публиката, а състезанието се излъчваше онлайн. Победителите бяха обявени в Световния ден на туризма 27 септември на тържествена церемония, открита от кмета на Община Варна г-н Иван Портних.

В категорията „Най-добър готвач" първо място спечели Николай Лапунов - главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино", град Пловдив.

В категорията „Най-добър сладкар" - Йордан Петров от хотел „Интернационал", к.к. „Златни пясъци".

В категорията „Най-добър млад готвач" - Красимир Баналиев от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", град Варна.

В категорията „Най-добър млад сладкар" - Неше Неждет от ПГ по туризъм „Пейо Яворов", град Добрич.

Призьорите в четирите категории получиха плакети, грамоти, атрактивни предметни награди и уикенди за двама в престижни хотели и курорти. Преподавателите на всички наградени в категориите „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г." и „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018" бяха наградени с уикенд за двама в различни хотели. От името на организаторите на изявени шеф готвачи бяха връчени грамоти за принос в развитието на кулинарното изкуство в България. Грамоти за добро партньорство с БХРА получиха фирми и съпричастни към бранша организации. Сертификати от БХРА бяха връчени и на всички участници в конкурса.

Водещ на програмата бе актьорът и телевизионен любимец Ути Бъчваров.