Народни представители от БСП представиха „Визия за България“ в Добрич

Народните представители от БСП проф. Иво Христов, Георги Търновалийски и Нона Йотова взеха участие в дискусия за обсъждане на проект „Визия за България“ в Добрич.

Народни представители от БСП представиха „Визия за България“ в Добрич

Присъстващите имаха възможност да изкажат мнения и зададат въпроси.


Най-големият проблем и болка на България е това, че българите напускат страната, прогонени от случващото се през последните 30-40 години, каза Георги Търновалийски. Народният представител подчерта, че над 2 млн. българи са напуснали страната, отглеждат децата си и създават семейства извън България. Много анализатори показват, че ако продължаваме с тези темпове, до около 40 години вероятността България да е само територия е голяма, заяви той. По негови думи чрез „Визия за България“ се търси решение на проблемите на нацията. Този документ трябва да даде път на българите в чужбина да се върнат, да им осигури сигурност в страната, добро здравеопазване и образование, каза Георги Търновалийски. Той сподели, че за да се случи всичко това трябва да имаме една добре работеща икономика и България отново трябва да бъде индустриална страна. 

Нона Йотова сподели, че е била потресена, когато е чула по телевизията за новия учебник по биология за 9 клас, в който се говори за социален пол. По думи на народния представител това е напълно незаконно, защото тази конвенция не е приета в България. Нона Йотова коментира, че е силно притеснена за семействата, как се възпитават и отглеждат децата. В проекта „Визия за България“ е заложено да няма никаква джендър идеология в училищата, заяви тя. Народният представител подчерта, че що се отнася за Истанбулската конвенция, са против насилието над жени, но категорично не подкрепят джендър идеологиите. Нона Йотова повдигна темата относно осъвременяването на законодателните рамки в областта на културата. Опитахме се да предложим културен чек, който беше отхвърлен от управляващите с никаква аргументация. Всяко дете, когато навърши пълнолетие, да притежава карта, в която да има 200 лева и то да може да даде тези пари за кино, театър, музика, книги, обясни народният представител. Идеята е била програмата на културния чек да бъде определяна от Министерството на културата, което по думи на Нона Йотова дава един ресурс за попълване парите на театрите в ръцете на министъра на културата. Друго свързано с образованието е това, че се подменя историята в българските учебници. За мен е някакъв кошмар, каза народният представител. За финал Нона Йотова цитира мисъл на Алеко Константинов – ако не изкореним байганьовщината от себе си, ще престанем да бъдем народ. 

Светът се движи с шеметна бързина и трябва да бягаш много бързо, както казва Алиса в Страната на чудесата, че поне да стоиш на едно място, каза проф. Иво Христов. А ние не само, че не бягаме, но и вървим в обратна посока. България си отива и това не е драма. Да го кажем по-ясно – българите си отиват, допълни той. По негови думи демографската катастрофа касае българите. Тази земя няма да остане празна. Това е най-ценната част на Балканския полуостров, това е стратегическо място, каза проф. Иво Христов. Той коментира факта, че на нас всеки ни е крив, само не и ние самите. Народният представител допълни, че българите, които са напуснали страната няма да се върнат обратно докато страната ни е такава, каквато я виждаме.