Представиха пощенска марка по случай обявяването на Добрич за Град на българската бойна слава

В деня на Добрич във фоайето на Централната в поща в Добрич бе представена марка с персонализирана винетка и плик с изображение на военен паметник от 30-е години на миналия век.

Представиха пощенска марка по случай обявяването на Добрич за Град на българската бойна слава



Събитието бе част от петата филателна изложба на филателно дружество „Добруджа”, която бе под наслов „Добруджа през вековете! Добрич – град на бойната слава!”. Тя е класифицирана в шест теми, експозицията проследява военните действия и развитието на изкуството, културата и популяризирането им. Могат да бъдат видени и страници от историята на регионалните пощенски станции, датиращи от 1940 до днес.


Специално за честването бе изработена и представена пощенска марка и плик с изображение на военен паметник от 30-те години на миналия век. Изобразеният паметник е един от най-емблематичните военни паметници на територията на Добричка област и представлява двуметрова фигура на български войник, който държи в едната си ръка пушка, а другата е сложил на челото си, отправил поглед към граничната бразда със заграбената от румънците Добруджа. Изграден е през 30-е години на миналия век по проект на Кирил Шиваков.  Той е един от малкото паметници у нас, покрай който, когато минава войскова част е длъжна да козирува.


„Днес е двоен празник, защото за първи път в България  нашият град е обявен за Град на българската бойна слава. Успехът има много бащи, но аз наистина се радвам, че Общински съвет, кмет и народни представители си подадохме ръка в тази инициатива. Търсихме доста време лого на нашия град и  какво по-добро лого от това „Добрич - Град на българската бойна слава”.  Това лого можем да сложим на всяка пощенска картичка, на всяка марка, на входа на града ни и това ще пребъде и остане. Търсихме нещо, което да идентифицира нашия град и мисля, че го намерихме. Нека всеки един колекционер в България вземе тази марка и я запази за бъдещите поколения, заяви Иво Пенчев – председател на Общински съвет град Добрич. 


Първодневен плик, с печат, открита пощенска карта с филателен първодневен печат, специално издадена марка и марка винетка могат да бъдат закупени днес на специално гише в централната поща.