Ако Йордан Йорданов догодина бъде кандидат за кмет, СДС ще подкрепи неговата кандидатура

Във връзка с посещението ми в Добрич имах желание да се запозная с проблемите, характерни за града. Най-важен е този с ВиК. Това сподели председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов на пресконференция в Добрич.

Ако Йордан Йорданов догодина бъде кандидат за кмет, СДС ще подкрепи неговата кандидатура

Той подчерта, че една партия като СДС, която е извън парламентарна опозиция може да повдигне въпросите на срещи между отговорните институции. 



Проблемът с водното дружество е, че става дума за натрупани дългове на едно търговско дружество към други търговски дружества. Опрощаването на задълженията не е лесно. Не става дума само за задължения към държавата, а към търговски дружества независимо, че са държавни, каза Румен Христов. Той допълни, че по данни на ТД на НАП към края на миналата година дълговете на водното дружество с лихвите надхвърлят 9,5 милиона лева. Най-лесен за решаване, от гледна точка на финансите, е проблемът със закупуването на скенер за МБАЛ – Добрич, сподели председателят на СДС. Румен Христов заяви, че ще разговаря с представители на Министерството на финансите. Това не означава, че реша проблема, допълни той.

Трябва да вървим напред. Целта е първо подготовка за евроизборите, които са много тежки, каза Румен Христов. Той подчерта, че са тежки от гледна точка на това, че по принцип българите нямат голямо желание да участват в тези избори. По негови думи причината е, че представителите им работят основно в Брюксел, рядко ги виждат и нямат комуникация с тях. Затова процентът на гласуващите по време на евроизборите е нисък, сподели председателят на СДС. Той допълни, че те са тежки и от друга гледна точка. Процентът, който трябва да бъде преодолян за избиране на евродепутат е близо 7% - това е висока бариера, сподели Румен Христов. По негови думи СДС най-вероятно няма да може да се справи самостоятелно. Ще търсим форма на коалиране, но на този етап не говоря за коалиции, защото за мен най-важното е да стегнем редиците на СДС, каза той.

Румен Христов сподели, че следващите по важност са местните избори и подчерта, че СДС към настоящия момент има най-голямо представителство в местната власт под форма на кметове и общински съветници. Той сподели, че има желание за удвояване на този резултат. 

Град Добрич има кмет избран от Реформаторски блок. Реформаторския блок беше едно образование на представители на автентичната десница. Ние търсим допирни точки с тези представители. Ако Йордан Йорданов догодина бъде кандидат за кмет, СДС ще подкрепи неговата кандидатура. Той е млад човек и трябва да му се даде шанс това, което е започнал да бъде продължено, заяви председателят на СДС. Румен Христов.