Магистрати и експерти от Добрич обучени за работа с деца в сферата на правосъдието

19 магистрати, полицейски служители и социални работници от Добрич, Разград, Смолян, Хасково, Ловеч, Търговище, Силистра и Кърджали завършваха обучение на тема „Права на децата, специализация по младежко правосъдие за професионалисти в България: Обучение за специалисти, провеждащи изслушвания на деца", съобщават от Министерството на правосъдието.

Магистрати и експерти от Добрич обучени за работа с деца в сферата на правосъдието

В Стара Загора министър Цецка Цачева връчи сертификатите им.

Обучението е организирано от Министерството на правосъдието съвместно с Международния институт за правата на детето в Швейцария.

Това е последното от поредицата обучения по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Министър Цачева отбеляза пред експертите, обучени за работа с деца, че се надява наученото от тях да бъде използвано изцяло в защита и подкрепа на децата, които са били или ще бъдат в досег с правосъдната система.

Българо-швейцарският проект ще бъде финализиран на 25 септември, като на заключителната конференция в София участие ще вземат министър Цачева и посланикът на Швейцария у нас Н. Пр. Мюриел Берсе Коен.

По време на форума ще се конкретизират извършените дейности  по привеждане на правната рамка на системата за правосъдие за деца у нас в съответствие с европейските и международни стандарти и подобрявана на квалификацията на магистрати и експерти, ангажирани в работа с малолетни и непълнолетни. Ще бъдат отчетени и постигнатите резултати по сформиране на пилотни съдебни състави за работа с деца и изграждането на „сини стаи“ в страната.

Снимка: news.bg