Ангел Джамбазки: В Добрич и Добруджа се вижда силата на българския дух

Добрич наистина е град-герой. В тази част на България, където най-големият град е Добрич, се вижда силата на българския дух. Това заяви пред журналисти в Добрич евродепутатът Ангел Джамбазки.

Ангел Джамбазки: В Добрич и Добруджа се вижда силата на българския дух

Той посочи, че въпреки окупацията, въпреки подлото нападение, въпреки прекия удар в гръб, през 1916 година сме успели да покажем какво значи кураж, твърдост, постоянство и защита. 


Защото когато румънско-руските отряди и войски числено превъзхождат нашите защитници и са на път да превземат и разрушат отново града, българските части не отстъпват и успяват да го защитят, каза евродепутатът. Той даде за пример Крайовската спогодба, която е  показателна за това как може с дипломация и преговори да се защити националната кауза. 

Ние винаги побеждаваме на бойното поле, но губим на зелената маса. Крайовската спогодба дава възможност, въпреки че сме победени през Втората световна война, да я приключим, компенсирайки една несправедливост и изконна част от българската земя - Южна Добруджа и Добрич, да бъдат върнати в границите на майката родина, каза Ангел Джамбазки. 

По повод днешното решение на Народното събрание за обявяване на Добрич за Град на бойната слава каза, че на сесията на Общинския съвет на 25 септември решението ще бъде коментирано и ще бъде отдадено заслужено уважение към града и към добруджанци.

Съвсем очевидно е, че има много неща, които трябва да бъдат поправени в държавата, каза евродепутатът в отвор на въпрос как оценява ситуацията в страната. По думите му, е очевидно, че администрацията на различни нива е недостатъчно ефективна, че има много въпроси - за доходите на хората, за здравето им, които не са решени. 

Факт е, че правителството има много предизвикателства пред себе си и голям натиск и този натиск е отвсякъде. Това не е лошо. Ако едно управление управлява в летаргия, в липса на натиск, то ще бъде неефективно, каза Ангел Джамбазки. И изрази убеждението си, че въпреки търканията и спорове между различни лидери в управлението, макар и недостатъчно бързо и ефективно, нещата се движат в положителна посока.