Добрич вече има своето място, където да отдава почит пред Яворов

Плоча с бронзов барелеф на Пейо Крачолов Яворов бе открита днес на сградата на едноименната Професионална гимназия по туризъм в Добрич.

Добрич вече има своето място, където да отдава почит пред Яворов

Поводът е 50-годишният юбилей на гимназията и 140-годишнината от рождението на забележителния поет и революционер. На официалното откриване на паметната плоча присъстваха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, зам.-кметът на Добрич арх. Боян Коларов, ученици и преподаватели от ПТГ „П. К. Яворов“, граждани.



Дълбока признателност и благодарност от името на всички, свързани с гимназията по туризъм, изказа директорът Нели Апостолова към дарителите – Ангел Джамбазки и депутата Йордан Йорданов. Тя изрази адмирации към таланта на скулптора и автор на проекта Христо Илиев. 


140 години след рождението на Яворов ние запълваме една празнина. И най-накрая нашият град ще има своето място, където да отдаваме своята заслужена почит, каза народният представител Йордан Йорданов. 

Той изказа благодарност на младежите от ВМРО за идеята да бъде направена такава плоча. Към Джамбазки, който отговорил с една дума „Действаме“ когато му било предложено да се включи в инициативата. Депутатът благодари на скулптора Христо Илиев – за неговите златни ръце и за поредното произведение, което дарява. На директора Нели Апостолова, без чието дейно участие паметната плоча не би се случила.


Плочите, които слагаме, не са само плочи. Те напомнят от къде идваме, кои сме и защо сме такива. Те ни напомнят кои са били нашите възрожденци, нашите поети, хората, които са носили факела на просветата, на знанието, на българското национално чувство и самочувствие, каза Ангел Джамбазки. 

Той призова учениците още веднъж да прочетат „От заник слънце озарени“, „Арменци“ или „Заточеници“.  Прочетете ги и си дайте сметка кой е Яворов и какъв е неговият принос за това днес ние да живеем в свободен български Добрич и да се наричаме българи, посочи евродепутатът. И допълни, че макар и воювал много далеч от Добруджа – в Македония, Яворов е един от най-пламенните български революционери, истински сърцат българин. 


Джамбазки поздрави добричлии с поредния повод да се гордеят с произхода си и с мястото, в което сте родени – провъзгласяването днес в 10 часа с пълно единодушие от Народното събрание на Добрич за Град на българската бойна слава.