Добрич е обявен за Град на българската бойна слава

Добрич ще увековечи паметта на всички воини, загинали за свободата на Добруджа, с обявяването му за Град на българската бойна слава.

Добрич е обявен за Град на българската бойна слава

Инициативата на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов е от юли месец 2017 година и зад нея застанаха президентът на България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,  народни представители, политически партии, институции, организации, общественици граждани. 


Днес на свое заседание депутатите приеха със 130 гласа „за“ предложението и прелистиха нова страница в историята на Добрич. Обявяването на добруджанския град за град герой е символ на въжделенията на много родолюбиви добруджанци, които през годините активно работиха, за да могат да бъдат възстановени събития, които по една или друга причина не намираха място в дневния ред на обществото. Тези исторически събития и героите, отдали живота си, за да бъдем свободни, ще намерят достойно място в историческата ни памет. 

През септември 1916 гоидина Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на българската армия, активно подпомагана от българското добруджанско население. Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея е едно от най-великите дела за свободата на България. В боевете за Добрич от 5 до 7 септември през 1916 гоидна загиват над 3000 воини от шест национални армии (българска, германска, румънска, руска, сръбска и турска), шест вероизповедания (православни, католици, протестанти, армено-грегорианци, юдеи и мюсюлмани) и повече от десет националности. 

Всички загинали са положени един до друг без разлика от тяхната религиозна и национална принадлежност във Военното гробище в Добрич - изключителен пример за човеколюбие и толерантност. 

С българската бойна слава в Добрич е свързан и монументът на легендарния предводител на българската конница ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Добричката епопея нарежда Добрич редом до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан - велики епопеи на българския боен дух и жертвоготовността за Свободата на отечеството.

Община Добрич благодари на народните представители, вносители на предложението за обявяването на Добрич за град на българската бойна слава.