Плоча с бронзов релеф на Яворов ще бъде открита в Професионалната гимназия по туризъм

Във връзка с 50-годишен юбилей и по повод 140 години от рождението на П. К. Яворов едноименната професионална гимназия по туризъм в Добрич ще открие тържествено плоча с бронзов релеф на своя патрон, съобщават от ръководството на учебното заведение.

Плоча с бронзов релеф на Яворов ще бъде открита в Професионалната гимназия по туризъм

Тя е дарение на училищното настоятелство от Ангел Джамбазки - евродепутат и Йордан Йорданов - народен представител от Добрич.



Със задачата по изготвянето на паметния знак се зае Инициативен комитет. В състава му са Ангел Джамбазки, депутатът Йордан Йорданов, Нели Апостолова - директор на гимназията, Тихомир Маринов - общински съветник, и Николай Станев - родител, член на Училищното настоятелство.  

Самата плоча и образът на поета са дело на Христо Илиев - скулптор, автор и изпълнител на проекта.

Като любопитен факт ще спомена, че Тихомир Маринов – който в момента е общински съветник в ОбС Добрич, е бивш възпитаник на гимназията и идеята за поставянето на плочата с лице към пешеходната част на бул. „25 септември” е негова, споделя Нели Апостолова.

Тя допълва, че инициативата е по един достоен начин гимназията да отбележи и 140 години от рождението на забележителния поет и революционер Пейо Крачолов Яворов – патрон на учебното заведение.

Официалното откриване на новата придобивка ще е на 21 септември, петък, от 14 часа пред сградата на ПГТ „П. К. Яворов“.