Министерството на енергетиката провери подготовката на Електроразпределение Север за зимния сезон

Министерство на енергетиката извърши ежегодната проверка на готовността на Електроразпределение Север, част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, за работа през зимния сезон.

Министерството на енергетиката провери подготовката на Електроразпределение Север за зимния сезон

Eкип, в състава на който участваха експерти от дирекция „Си-гурност на електроснабдяването и управление при кризисни ситуации“ на минис-терството, посети избрани по методика обекти от електроразпределителната мрежа на ЕРП Север.



Инспектирани бяха електропроводи, подстанции, възлови станции и трафопос-тове на цялата територия на Североизточна България. Проверяващите получиха пълно съдействие както от представители на инженерните екипи на ЕНЕРГО-ПРО, така и от специалистите на компанията, отговорни за ежедневната под-дръжка и експлоатация на електроразпределителната мрежа.

Представителите на Министерство на енергетиката (МЕ) се запознаха с графика на дейностите и провериха качеството на извършените работи по подготовката на електроразпределителната мрежа на територията, обслужвана от Електро-разпределение Север.  

За нормалното функциониране на съоръженията през предстоящата зима екипи-те на електроразпределителното дружество провеждат регулярни инспекции и профилактика, което включва обследване на съоръжения със специална инфра-червена камера, подмяна на изолатори, кабели и проводници, почистване и обс-лужване по утвърден годишен график. 

Дейностите по програмата за подготовка за зимата започват поетапно още през юни, а основната част от тях приключват до края на септември всяка година. През октомври и ноември се извършват заключителни обходи и огледи, за да се идентифицират нововъзникнали проблемни ситуации и рискове за работата на съоръженията през зимния сезон.

До момента специалистите на ЕРП Север са положили 116 754 метра нови кабе-ли средно (СрН) и ниско напрежение (НН). Монтирани са 2261 стоманорешетъчни и стоманобетонни стълба, 1516 км въздушни усукани проводници НН с висока устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия. В мрежата са вложени 10,3 тона нови алуминиево-стоманени проводници. Подменени са 2808 измерва-телни и силови трансформатори, 833 разпределителни касети, 1464 прекъсвачи НН. Долято е 18,6 тона трансформаторно масло. 

В рамките на подготовката за зимния сезон предстои по график да се финализи-рат дейностите по почистване на въздушните електропроводи, есенната профи-лактика и текущи ремонти по някои съоръжения.

Компанията разполага с 281 ремонтни екипа, снабдени с необходимите лични предпазни средства и специализирано оборудване и техника. Подготвен е и ав-томобилният парк с налични 935 високопроходими, екипни и специализирани ав-томобили. Има изготвени планове за справяне с извънредни ситуации. 

Електроразпределение Север управлява и поддържа електроразпределителна мрежа с обща дължина от 42 185 км. на територия от близо 30 000 кв. км и обх-ваща 9 административни области в Североизточна България - Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.