Камелия Кондова от Добрич е носител на националната литературна награда "Дора Габе"

Камелия Кондова от Добрич е носител на националната литературна награда "Дора Габе"
Поетесата Камелия Кондова от Добрич ще бъде удостоена с националната литературна награда „Дора Габе“ на официална церемония на 11 октомври от 18 часа в огледална зала „Нели Божкова“.

Ще бъде връчено и отличие на Драгни Драгнев за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе.


Днес на заседание на Общинския съвет предложенията бяха приети единодушно от всички общински съветници. Камелия Кондова е известен автор на поетични книги, сред които „Повод за живот", "Как се обича художник", "Бай Георги има тъжни рамене" и други. Тя е предложена за наградата от Съюза на българските писатели и Славянската литературна и артистична академия, откъдето се аргументират, че поетесата днес е едно от ярките и запомнящи се имена в българската поезия.


Материалният израз на литературната награда са почетен знак, грамота и паричната сума от 2000 лева.


Призът се връчва на всеки пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и за принос в националната литература. Сред досегашните носители на наградата "Дора Габе" са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Рада Москова.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+