Насрочиха трето заседание за добива на газ в Генерал Тошево

Съдът насрочи трето заседание за добива на газ в Генерал Тошево

Насрочиха трето заседание за добива на газ в Генерал Тошево

Припомняме, че на 22 май в Административен съд - Варна се гледа жалбата на "РУСГЕОКОМ БГ" ЕАД срещу решението на РИОСВ - Варна за неосъществяване на инвестиционното предложение за добив на газ в Генералтошевско.


Тогава съдът насрочи второто заседание по обжалването на решението на РИОСВ - Варна за 18 септември в Административен съд - Варна.

Днес съдът насрочи трето заседание за добива на газ в Генерал Тошево за 16 октомври от 11 часа в Административен съд - Варна. 

Хората трябва да знаят какво се случва – да са активни и да се интересуват какво става. Това сподели за Добрич Онлайн инж. Иванка Казакова от инициативен комитет  „За чиста България“.

Не одобриха част от исканите от нас доказателства, че  не е безопасен добивът на газ в Генералтошевско. Авариите за сондажите, които са се случили били в минало време, каза инж. Иванка Казакова. Тя сподели, че в съда са допуснали всички страни да зададат въпроси към експерти, сондажен инженер, инженер химик и хидрогеолог.

„Не знам какво ще обсъждаме на третото заседание на 16 октомври. Експертизата няма да е готова. Имаме срок от седем дни, в който ответникът, РИОСВ – Варна и гражданите да изразим становище по въпросите, които инвеститорът ще зададе и съответно да зададем наши въпроси. Мога да коментирам, че експертизата няма да е готова. Трябва да намерим експерти, които не са участвали в обществените обсъждания, не са подавали становища, не са били част от експертния съвет, не са участвали в обществените обсъждания и не са подавали отрицателни становища“, каза инж. Иванка Казакова. По нейни думи това е много трудно, защото такива специалисти са малко в България. 

Инженерът допълни, че инвеститорът ще входира утре или вдругиден въпросите. 

Ние ще имаме срок от 7 дни и след този срок трябва да бъдат назначени експерти, каза Иванка Казакова. Тя сподели, че докато експертите получат призовки минават поне две седмици и имат право да откажат. 

За да приемат експертизата, трябва да са прочели доклада, а той е 900 страници. На експертите ще им е нужна поне една седмица да четат, допълни инж. Иванка Казакова.

По нейни думи съдията ще се произнесе след като получи въпросите на всички и предложенията за експерти. 

„Съдията определя въпросите и експертите, а те трябва да представят заключение в 7-дневен срок преди заседанието на 16 октомври. Те ще имат една седмица да изготвят сложна експертиза. Експертите ще присъстват на делото. Имат право да се позоват, че материалът е обемист и да поискат по-дълъг срок с писмена молба и съдията решава дали да им позволи. Този кратък срок поставя всички ни да не сме подготвени“, сподели инженерът от  инициативен комитет  „За чиста България“.