В пет училища в Добрич ще се има маломерни паралелки

В пет общински училища в Добрич през настоящата учебна година ще има общо 11 паралелки с по-малък брой ученици от минималния норматив.

В пет училища в Добрич ще се има маломерни паралелки

Решението бе взето на заседание на Общинския съвет днес. Предложението за формиране на маломерни паралелки е в резултат на постъпили предложения от директорите на учебните заведения.

В ОУ „Стефан Караджа“ те ще са три: една паралелка в 1 клас с 11 ученици и две в 6 клас – една с 15 ученици и една -  с 14.

Пет ще са маломерните паралелки в ОУ „Христо Смирненски“. Едната ще е във втори клас с 14 ученици, а две в 5 клас, всяка от които с 15 деца. В 6 клас също ще има две – с по 14 ученици всяка.

Една маломерна паралелка ще има в СУ „Любен Каравелов“, тя ще е със  17 ученици.

В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ също ще има една такава паралелка. Тя ще е в 8 клас с профил „Икономическо развитие“ с разширено изучаване на английски език с 14 ученици.

В маломерна паралелка ще се обучават 12 петокласници на спортното училище „Г. С. Раковски“.

Формирането на паралелки с брой ученици под норматива за минимален брой се налага основно заради негативните тенденции в развитието на демографските процеси и настъпилите като техен резултат изменения в броя и структурите на населението в Община град Добрич, се посочва в докладната записка, която бе внесена от зам.-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.