Задочно обучение и форма за работещи - сред най-предпочитаните във ВУМК - Добрич

Кандидатстудентската кампания във Висше училище Международен колеж е в разгара си. В събота бе поредният кандидатстудентски изпит, който потвърждава тенденцията, че много заети лица желаят да учат висше образование.

Задочно обучение и форма за работещи - сред най-предпочитаните във ВУМК - Добрич

Така близо 30% от явилите се на изпити са посочили като най-предпочитана задочната форма на обучение, както и” редовна, подходяща за работещи”.

 

От друга страна, британските специалности на ВУМК отбелязват също ръст, така за последните две години българите и чужденците, които желаят да се обучават в престижните специалности на Университета на Уелс, Кардиф се удвояват.

 

От висшето училище уточняват, че желаещите да се обучават в редовната форма, подходяща за работещи, са заети лица на възраст 25-40 години, които искат да повишат образователната си степен, за да потърсят възможност за по-високоплатена работа у нас или в чужбина.

 

„Тази форма е много удобна – лекциите са след работно време и през уикендите. Могат да се ползват всички студентски права – стипендии, намаления, както и изгоден, гарантиран от държавата студентски кредит. Взаимствахме този график на обучение от британските ни магистърски програми и се оказа доста удачен.” – споделя Павел Йорданов, координатор студентски прием.


Специалностите на английски език биват най-предпочитани от български и чуждестранни младежи, които завършват средното си образование сега. По време на мотивационните интервюта, които са част от кандидатстудентския изпит за британски специалности, повечето кандидати споделят, че ще се възползват от студентски кредити и ще разчитат на летните си стажове в чужбина, за да платят образованието си. Почти всеки кандидат-студент е мотивиран да намали таксата си за обучение посредством стипендия, която средно достига 3 000 лева на година.


Резултатите от последния изпит в събота показват, че все повече кандидати се явяват с добри познания по английски език - използват оценка от матура по езика или пък престижни международно признати сертификати, а други постигат между 70 и 95 % успех на изпита по английски език във ВУМК.

 

„Все още не бързаме да даваме точни бройки, има още два месеца до началото на годината, а и чакаме документите на доста чужденци, но и тази година ще имаме ръст.” – казват от учебния отдел на Международен колеж.