Село Тюленово грабна голямата награда за най-богат щанд на Празника на плодородието в Шабла

Докато течеше фолклорната програма на Празника на плодородието в Шабла, жури с председател Ути Бъчваров и членове Димитрина Катранджиева – дългогодишен деятел в читалищното дело и собственик на комплекс „Яница“ село Крапец, Марек Яворски – заместник-кмет на община Терешин и Стоян Господинов – гл.художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа“ град Добрич, оценяваше богато отрупаните и красиво подредени щандове.

Село Тюленово грабна голямата награда за най-богат щанд на Празника на плодородието в Шабла

Преди Ути Бъчваров да обяви и награди победителите в отделните категории, Общински хор на пенсионерите от град Балчик поднесе своя музикален поздрав – „О Добруджански край“.



Седемдесеткилограмовата тиква на Петър Петров от село Ваклино беше отличена в категорията „най-едри плодове и зеленчуци“. Най-дългите тиквички са отгледани в село Горун, а най-големият чесън е произведен от Пенка Тодорова от ЦДЯ „Радост“ Шабла. Кметът на село Дуранкулак, Веселин Димитров показа и доказа че му се отдава както кулинарията, така и земеделието. Той беше отличен за отгледан най-едър патладжан. Атрактивните дълги шушулки боб, които журито награди са отгледани в село Могилище, от зеленчукопроизводители дошли специално за нашия празник. За своята тиква цигулка беше награден земеделец от село Тюленово. Най-едрите дюли и цвекло са дело на стопаните от село Пролез.

Кметство село Ваклино беше отличено в категория „най-вкусни местни национални ястия“. „Най-вкусния обреден хляб“ беше дело на новооткритата фурна в село Дуранкулак. Наградата за най-вкусни тестени изделия отиде в село Смин. Млекопроизводителна ферма „Овчарови“ от Шабла беше отличена в категория „семеен бизнес“.

Пчеларската фирма „Д-р Йорданови“ получи награда за най-добър местен производител. Специалната награда на Димитрина Катранджиева отиде при кметство село Горичане. Като най-нестандартен щанд, на който се предлагагат нетипични ястия беше определен този на село Крапец.

Двете големи награди за най-богат и за най-добре аранжиран щанд отидоха съответно при село Тюленово и общинска администрация Шабла.

Общинското ръководство благодари на всички без които този празник нямаше да го има – дарителите: на Красимир Стефанов от Шабла и на Белгин Риза от село Граничар осигурили агнета за курбана. На ИАРА за дарената риба, за рибния курбан. На „МИЙТ“ ООД село Дропла с управител Димитър Калчев, предоставил свинско месо за приготвянето на кебапа на Ути за празника. Зеленчуците за кебапа са закупени със средства на докторите Росица и Йордан Йорданови.

Специални гости на петото издание на Празника на плодородието, Шабла 2018 година бяха оркестър „Канарите“ с ръководител Атанас Стоев. Изпълненията на познатите и обичани фолклорни песни събраха малки и големи на кръшни хора.