Гъбите подобряват контрола на кръвната захар

Ново проучване разглежда как храненето с гъби може да повлияе на кръвната захар. Резултатите могат да имат отражение върху управлението на диабета и други метаболитни състояния, като затлъстяването.

Гъбите подобряват контрола на кръвната захар

Изследователи, работещи в различни отдели в Пенсилванския държавен университет, наскоро провели проучване върху мишки. Те искали да изследват ефектите на гъбите (Agaricus bisporus) като пребиотици. Те са вещества, често получени от храни, които приемаме, от микроорганизмите в червата и които могат да стимулират растежа на полезните бактерии.


При изследване на мишки учените успели да открият как гъбите модифицират чревната микрофлора, което в крайна сметка води до подобрено регулиране на глюкозата в организма на мишките.

При диабет нашето тяло не произвежда достатъчно инсулин, който помага да се регулират нивата на кръвната захар. Инсулинът помага да се прехвърли глюкозата от кръвта в клетките, за да се осигури енергия. Тя също така поставя излишната глюкоза „на съхранение“, така че да може да се превърне в енергия, когато е необходимо.

Изследователите са убедени, че приемането на гъби предизвиква реакции в микробиома на червата, които водят до растежа на някои видове бактерии, като Prevotella, което на свой ред увеличава производството на пропионат и сукцинат. Те могат да променят експресията на някои гени, които участват в производството на глюкоза, известно още като „глюкогенеза“. Изводите сочат, че в бъдеще може да се използват гъби като пребиотична храна за лечение на диабет поради ролята, която те играят в глюкогенезата.