Очакват се заключителните пледоарии по дело срещу трима подсъдими за престъпление по служба

В два поредни дни състав на Окръжен съд - Добрич ще заседава по дело, водено срещу трима подсъдими - Динчер Х., бивш областен управител на Добрич, Пламен Г. - бивш директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа и Костадин К. - бивш началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич.

Очакват се заключителните пледоарии по дело срещу трима подсъдими за престъпление по служба

Съдебните заседания са насрочени за 17 и 18 септември, от 9.30 часа и са отредени за заключителните пледоарии по делото.


Тримата подсъдими са обвинени за това, че в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, са извършили престъпления по служба, свързани с продажбата на 9 недвижими имота в Добрич, Шабла и местността „Тузлата“ в Балчик. Според обвинителния акт деянията са осъществени от края на 2006г. до началото на 2008г. при условията на продължавано престъпление и са довели до неправомерно придобиване на имущество от държавата и от Специализирана болница за рехабилитация "Тузлата"ЕООД.

Прокуратурата твърди, че бившият областен управител е превишил властта и правата си като подписал 6 договора за продажба на земя, която била част от капитала на специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" в Балчик, от което са настъпили значителни вредни последици за лечебното заведение и случаят е особено тежък. Посочва се, че той е действал в съучастие с Пламен Г., който съгласувал процедурата по изготвяне на договорите.

Според държавното обвинение двамата, заедно с третия подсъдим по делото, са нарушили служебните си задължения и при продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла. От бившия областен управител се търси отговорност за още една сделка, при която е продаден държавен апартамент в Добрич.

Прокуратурата твърди, че подсъдимите са извършили нарушенията умишлено с цел да набавят облага за купувачите, която се изразявала в разликата между платената за имотите цена и действителната им пазарна стойност.