17 са загинали по пътищата в Добричка област от началото на годината

98 тежки пътно-транспортни произшествия са възникнали от началото на годината на територията на Добричка област, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев.

17 са загинали по пътищата в Добричка област от началото на годината

Тежките катастрофи са с пет повече в сравнение със същия период на м. г. Загиналите са 17, с четирима повече отколкото през 2017 година. Намаление бележи броят на ранените – тази година до момента са 113, през миналата се били с шест повече. 



Туристическият сезон по отношение на пътната безопасност не беше никак лек, посочи Минев. Юли е бил месецът с най-много тежки пътно-транспортни произшествия, при които има шест жертви.

Анализирайки произшествията един много голям процент от загиналите – над 70 на сто, са в т. нар. единични ПТП, самокатастрофирали – ударили са се в дървета, стълбове, крайпътни съоръжения, сподели началникът на „Пътна полиция“. По думите му, на първо място като причина е несъобразената скорост. Много често тя в съчетание с употреба на алкохол и наркотици, липса на правоспособност. 

В Добричка област през 2017 година няма участък с концентрация с ПТП, съобщи Жулиян Минев. Той обясни, че тези места се установяват ежегодно, съгласно методика. Критериите са да има поне 3 ПТП в участък от 600 метра в рамките на една година. 

При установяване на такива участъци информацията се предоставя на агенция „Пътна инфраструктура“ и на съответното Областно пътно управление и съвместна комисия между тях и „Пътна полиция“ набелязва мерки за обезопасяване на участъците и сигнализирането им с цел в бъдеще да бъдат предотвратени. 

За 2016 година е имало един участък с концентрация на ПТП – кръговото кръстовище на път I-9, на входа на Балчик. Бяха взети допълнителни мерки по отношение на сигнализирането с пътни знаци и мястото отпадна като такова през следващата година, посочи Жулиян Минев.