17 са загинали по пътищата в Добричка област от началото на годината

17 са загинали по пътищата в Добричка област от началото на годината
98 тежки пътно-транспортни произшествия са възникнали от началото на годината на територията на Добричка област, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев.

Тежките катастрофи са с пет повече в сравнение със същия период на м. г. Загиналите са 17, с четирима повече отколкото през 2017 година. Намаление бележи броят на ранените – тази година до момента са 113, през миналата се били с шест повече. 


Туристическият сезон по отношение на пътната безопасност не беше никак лек, посочи Минев. Юли е бил месецът с най-много тежки пътно-транспортни произшествия, при които има шест жертви.


Анализирайки произшествията един много голям процент от загиналите – над 70 на сто, са в т. нар. единични ПТП, самокатастрофирали – ударили са се в дървета, стълбове, крайпътни съоръжения, сподели началникът на „Пътна полиция“. По думите му, на първо място като причина е несъобразената скорост. Много често тя в съчетание с употреба на алкохол и наркотици, липса на правоспособност. 


В Добричка област през 2017 година няма участък с концентрация с ПТП, съобщи Жулиян Минев. Той обясни, че тези места се установяват ежегодно, съгласно методика. Критериите са да има поне 3 ПТП в участък от 600 метра в рамките на една година. 


При установяване на такива участъци информацията се предоставя на агенция „Пътна инфраструктура“ и на съответното Областно пътно управление и съвместна комисия между тях и „Пътна полиция“ набелязва мерки за обезопасяване на участъците и сигнализирането им с цел в бъдеще да бъдат предотвратени. 


За 2016 година е имало един участък с концентрация на ПТП – кръговото кръстовище на път I-9, на входа на Балчик. Бяха взети допълнителни мерки по отношение на сигнализирането с пътни знаци и мястото отпадна като такова през следващата година, посочи Жулиян Минев. 


 

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+