По нов проект по програма „Еразъм +“ започва работа СУ „Св. Климент Охридски“

Eкип от учители от СУ „Свети Климент Охридски“ в отново спечели проект пo програма „Еразъм+“, ключова дейност „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики„ , сектор „Училищно образование“.

По нов проект по програма „Еразъм +“ започва работа СУ „Св. Климент Охридски“

Той е на тема “Силните и слаби страни на медиите“. В рамките на тази ключова дейност се предоставя подкрепа за стратегически партньорства в областта на образованието, обучението и младежта.



„Откриването на надеждна новина е като плуване през огромното информационно море, за да стигнем до брега на истината. Това не е лесно дори за възрастните, нали? Да не говорим за младите хора, заливани ежедневно от огромно количество информация, от която трябва да изберат онази част, в които те се осмеляват да повярват – споделя координаторът на проекта Антония Кондова. - Ние, учителите от пет различни средни училища в Европа – Унгария, Германия, Хърватия, Исландия и България, се заемаме със задачата да ги ръководим в този процес, за да им осигурим по-голяма увереност в собствените им преценки. С тази тема бихме искали да се задълбочим в някои въпроси: Как можем да знаем кои източници на информация са надеждни? Защо често сме манипулирани от медиите? Как журналистиката нарушава правилата на етиката? Защо медиите са важни? Какви са предимствата и недостатъците им?“

Целите на проекта са насърчаване и придобиване на умения и компетенции у младите хора. Това ще се постигне чрез различни задачи, които те ще изпълняват в продължение на две години. Учениците от петте европейски страни ще научат за културното наследство на своите партньори и работата по тези задачи ще подпомага училищата за справяне с някои наболели проблеми - преждевременното напускане на училище и проблемът за децата в неравностойно положение - като им покаже възможността за избор на професия и кариера.

В двугодишната си работа по проекта ще бъдат включвани участници от цялото  училище и местните общности. Ще се работи заедно с местни журналисти.

Националните екипи по проекта ще имат седмични срещи, където ще се занимават с различни аспекти на темата, ще се подготвят за международните срещи, ще правят изследвания и проучвания, ще интервюират различни хора и ще представят презентации. Те ще обменят информация с партньорите си чрез различни онлайн инструменти.

 Учениците ще имат различни задачи, свързани с доста отговорности - работа с ИТ, съставяне на въпросници, провеждане на изследвания в Интернет или в различни организации, анализ на данни, изготвяне на презентации, писане на статии, създаване на видеоклипове и т.н. 

В петте обменни срещи участниците ще се съсредоточат върху конкретни теми от изготвянето на училищни списания и училищното радио, дигиталната грамотност, доверието в медиите. Работещите по проекта ще научат значението на собствената си национална идентичност, като същевременно ще оценят европейските ценности. Действителният обмен ще бъде от съществено значение за многоезичната комуникация на партньорите, взаимното разбирателство между учениците от различни нации. Целият проект е планиран така, че да гарантира това.

„Екипът на нашето училище е поел отговорността да провежда политика, в която водеща роля имат образованието, възпитанието и личностното развитие на децата. Ние съзнаваме, че светът около нас непрекъснато се променя и обновява. Всеки, който иска да не изостава от тези процеси, трябва да побърза да промени своето мислене, своите знания и ценностна ориентация - споделя Антония Кондова. -  Основна наша цел е да изградим комфортна образователна и възпитателна среда, която да насърчава и мотивира учениците и чрез постоянна работа да създаваме гаранции, че децата, обучавани в училището, придобиват нагласата, знанията и уменията, които са им необходими,за да успеят в реализацията си“.

Вярваме, че този проект ще донесе ползи за всички партньори; ще повиши качеството на обучението; мотивацията на учениците за учене; широкото използване на новите технологии в класната стая; обогатяването и усъвършенстването на дигиталните компетенции на преподавателите, допълва координаторът на проекта.