Проф. Дюлгерова: Превръщането на Добруджа в експериментална лаборатория е опасно

България трябва да намери най-добрата позиция в геополитическото пространство, убедена е проф. Дюлгерова.

Проф. Дюлгерова: Превръщането на Добруджа в експериментална лаборатория е опасно

Себестойността на добива на шистов газ, според официални данни от корпорацията му е десет пъти по-голяма от този на природния газ. Това заяви на пресконференция проф. д-р и.к. Нина Дюлгерова - преподавател във Варненския свободен университет, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Според независими изследвания цената е два или три пъти по-висока от добива на природен газ. В Северна Америка откриха нови 15 трилиона куб метра, като общо за Америка запасите надхвърлят повече от 30 трилиона куб. метра, като по-голяма част от него е неизползваем. Правната система по повод добива и използването на шистов газ на практика отсъства, което го прави неизползваем в Европа. Проблемите за нас на първо място са екологични - добивът на шистов газ става с насочена струя вода, което може да застраши питейната вода на хората. Гъстонаселената Европа е голямо препятствие за добива на газ по шистова технология, докато в Америка това се прави на огромни пространства, където не живеят много хора.


 

Американската компания Шевон спечели конкурса за проучване и използване на шистов газ в района на Нови пазар. В Ловешко също са открили залежи на шистов газ, за което се е знаело отдавна, но сега се превръща в новина, защото тогава е нямало технология, каза Дюлгерова. Превръщането на Добруджа в експериментална лаборатория е опасна в екологичен дългосрочен план, категорична бе тя.

 

Тя цитира премиерът Борисов, който каза, че за „Южен поток" сме се споразумели и той вече е сигурен,  че този проект ще се осъществи, ще го бъде и АЕЦ „Белене", към 2015-2016 година и „Бургас-Александруполис" ще получи своето разрешение.

 

България внася от Русия повече от 70% от своите енергийни източници, каза Дюлгерова. Ние говорим за геополитическо противоборство, България се превръща в един своеобразен център на глобалното противоборство, както в областта на енергетиката, така и в областта на сигурността, както и в бъдещите конфигурации за това, кой и как ще се позиционира. Ние сме малък играч, но ние сме част от голяма игра, която се играе от големи държави. Североизточна България се превръща в своеобразна арена за геополитическо противоборство, заяви проф. Дюлгерова, като уточни, че в тази зона ще се концентрира много енергия - и политическа, и икономическа и геополитическа. Когато се говори за енергия се говори и за енергийна сигурност. Единственото, което много силно се развива е „Северен поток". Във всички случаи ние ще търсим това, което е реалност, а не това, което е пожелание. Италия и Германия се нуждаят от руските проекти - Южен и Северен поток, което означава, че Русия отново се превръща в много важен играч. И ние трябва да намерим най-изгодното за България позициониране, подчерта професор Нина Дюлгерова.