13 библиотекари от областта се включиха в обучение на тема „Изготвяне на презентации и презентационни умения”

В Регионална библиотека „Дора Габе” проведоха обучение на тема „Изготвяне на презентации и презентационни умения” за библиотечни служители от мрежата на „Глобални библиотеки – България”, координирано от Фондация „Глобални библиотеки – България” и финансирано от Министерство на културата.

13 библиотекари от областта се включиха в обучение на тема „Изготвяне на презентации и презентационни умения”

Лектор на обучението бе Атанас Генков. В курса се включиха 8 библиотекари от библиотеките при НЧ „Светлина - 1941” гр. Ген. Тошево, НЧ „Просвета - 1940” с. Плачи дол, общ. Добричка, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий - 1950” с. Ф. Дянково, общ. Добричка, НЧ „Свобода - 1897” с. Гурково, общ. Балчик, НЧ „Дружба - 1898” с. Дуранкулак, общ. Шабла, НЧ „Просвета - 1900” с. Соколово, общ. Балчик, НЧ „Паисий Хилендарски - 1880” гр. Балчик, НЧ „Съгласие - 1890” гр. Каварна, както и 5 библиотекари от регионалната библиотека в Добрич.


Програмата на обучението включваше споделяне на предишен опит с презентации и обсъждане, брейнсторминг – силни и слаби страни на презентациите ни, поставяне на цели на презентацията, упражнение за целеполагане, работа по групи за изготвяне на презентации, ефективни комуникации, привличане и задържане на вниманието, стрес и сценична треска, как да се подготвим за презентацията, умения и техники за презентиране, работа с Power Point, изготвяне на лични индивидуални планове за подобряване на презентациите, които изготвяме, дискусии, обобщения.

В обратната връзка библиотекарите споделиха своето задоволство от проведеното интересно и нестандартно обучение, подбора на тема и възможността да получат нови знания и умения за бъдещата си работа. Участниците изразиха и своите много добри впечатления от организацията на тридневния курс и уменията на водещия обучението Атанас Генков, включващ лични примери и преживявания.  

Поредното обучение, инициирано от Фондация „Глобални библиотеки – България” повиши професионалните възможности на библиотекарите от областта и тяхната мотивираност да продължат да работят за утвърждаване имиджа на обществените библиотеки.