Започва подписката на БСП срещу проучването за шистов газ в Добруджа

Засега подписите се събират в партийната централа в Добрич. Подписката е под надслов "Не даваме Добруджа за експерименти".

Започва подписката на БСП срещу проучването за шистов газ в Добруджа

Подписка срещу проучването за шистов газ в Североизточна България без екологична оценка инициира Областният съвет на БСП - Добрич. Тя ще бъде първата стъпка към провеждането на местни референдуми в засегнатите райони.

Подписи вече се събират в партийния офис на БСП в Добрич, съобщи областният председател на социалистите Владимир Калчев. Всеки добричлия, който желае, може на място да се подкрепи инициативата. Предвижда се в последствие подписи да се събират и на възлови места в град Добрич и останалите населени места в областта.

Технологията за проучване по нищо не се отличава от същинския добив на шистов газ, което крие огромен риск за водата, почвата и живота в Добруджа, смятат от БСП.


 

Добричкият депутат и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров алармира, че поради огромния риск за населението и околната среда добивът на шистов газ в световен мащаб не се практикува в силно заселени райони или такива с активно земеделие.