Всички свине в Тутраканци са унищожени снощи

Всички прасета в провадийското село Тутраканци вече са унищожени, след като Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни свинете.

Всички свине в Тутраканци са унищожени снощи

Сигналът за повишена заболеваемост в  животновъден обект тип „заден двор“ e постъпил в БАБХ на 30 август. Става дума за животни, отглеждани от председателя на местната земеделска кооперация. В засегнатия животновъден обект са отглеждани 7 броя прасета за угояване. Незабавно взетите проби са изследвани и потвърдени положителни за наличие на вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория.

Село Тутраканци е на 7 километра от Провадия, с 232 жители, предимно възрастни хора.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ вече е обявена 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат провадийските села Тутраканци и Бозвелийско.Обявява се и 10-километрова наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от общините Провадия, Аврен, Долни Чифлик и Дългопол.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.