Добричлията Стилиян Георгиев - в отбора на САЩ за Световните номадски игри

Стилиян Георгиев от Добрич /на снимката в дясно/ - двукратен световен и десеткратен европейски шампион по сумо, е един от 3 500-те участници в Световните номадски игри, които ще се проведат в началото на септември.

Добричлията Стилиян Георгиев - в отбора на САЩ за Световните номадски игри

Аналогичните на познатите на всички олимпиади ще се състоят от 3 до 8 септември в Киргизстан, на около 100 км от столицата Бишкек, пише bg-voice.com. В програмата са включени състезания по борба, стрелба с лък, ловуване с орел, борба с бойци, яздещи кон, сумо и др.



Стилиян Георгиев, който живее в Атланта, ще е част от националния отбор на САЩ.

"Очакванията ми са най-вече в сумото, аз съм основно състезател по сумо през последните 18 години и мисля, че мога да взема медал, ако не и златен", казва уверено добричлията. "С опита, който имам, мисля, че мога да се боря за медал и в другите дисциплини", допълва той.

Стилиян споделя, че е пропуснал няколко състезания в края на миналата и началото на тази година, понеже е трябвало да си направи операция на коленете, пета вече за него. Въпреки това смята, че е напълно подготвен. Точно преди Номадските игри е тренирал активно в мултифункционална спортна зала в Атланта за ММА, джудо, жиу-жицу и други.

Стилиян тренира борба от 6-годишен. Завършва спортното училище ”Г. С. Раковски” в Добрич с борба, а през 2000 г. влиза в НСА със същата специалност. Там видял сумисти, които тренирали, и се пошегувал с тях, че ще ги победи много бързо. Така и станало и той се прехвърлил в сумото, а скоро дошли и успехите на международна сцена.

Добричлията пристига в Щатите през 2005 г. Освен че всяка година си е пътувал до България за по пет месеца, за да участва на европейско и световно по сумо, от тази страна на океана той се е занимавал с доставка на пици, преминал е през няколко бизнеса, включително тежкотоварен превоз и продажба на коли. В момента има фирма за водопроводни услуги.

В свободното си време Стилиян обича да е със семейството си и по-специално с двете си деца, които се опитва да въвлече в спорта, но без да прекалява.

След като приключи с първенството в Киргизстан, Стилиян ще се готви за европейско и световно по сумо догодина.