РЗИ – Добрич участва в Националната лятна АНТИСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Добрич участва с мероприятия в Националната лятна АНТИСПИН кампания.

РЗИ – Добрич участва в Националната лятна АНТИСПИН кампания

Тя стартира в страната на 15 август и ще продължи до 15 септември.



РЗИ – Добрич провежда образователни мероприятия с млади хора и разпространяване на здравнообразователни материали в курорта Албена, в Кранево, в общини от област Добрич и общински младежки център „Захари Стоянов“. Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/ СПИН /КАБКИС /към инспекцията функционира всеки работен ден от 8.30 до 12.30 часа.

По данни на Министерството на здравеопазването в страната функционират 13 КАБКИС към РЗИ. В тези кабинети се извършва предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/ СПИН. От началото на годината до юли над 162 000 души са се изследвали в тях.

През периода 1986 – 3 август 2018 година в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Към 31 юли общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/ СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи.