Изложба показва лятото през очите на две художнички в галерията в Каварна

Изложба „Пътища на лятото“ на художничките Ан дьо Колбер-Христофоров от Франция и българката Елена Панайотова бе открита днес в Художествена галерия „Христо Градечлиев” в Каварна.

Изложба показва лятото през очите на две художнички в галерията в Каварна



До 13 септември жителите и гостите на крайморския град ще имат възможността да видят в две зали как двете жени виждат света по свой собствен начин.


Едни от най-интересните творби са географски карти, рисувани по стари енциклопедични илюстрации и платна, представляващи живописна интерпретация на документи и стари артефакти на художничката Елена Панайотова.


Елена Панайотова е родена в София през 1964 г., в семейството на художниците Жана Костуркова и Тодор Панайотов. През 1989 г. завършва Художествена академия, специалност „Живопис“ в класа на проф. Д. Добрев. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Работи в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията.


Ан дьо Колбер-Христофоров е известна френска художничка, която ни представя света с ярки цветове в картини и гоблени. Родена е в Люк, Прованс, Южна Франция през 1936 г. и е потомка на Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж.  Омъжена е за българина проф.Боян Христофоров – един от известните специалисти по вътрешни болести и гастроентерология във Франция. Майка е на 4 деца и баба на 12 внуци.