Ловък измамник от Испания се представя за професор по археология и обикаля културните институции в Добричко

Мъж на около 70 години от Испания обикаля музеи и галерии, представя се за работещ в тази сфера, най-често професор по археология, и ловко мами представители на културни институции в Североизточна България.

Ловък измамник от Испания се представя за професор по археология и обикаля културните институции в Добричко

За това алармира директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева.  



Екшънът започва на 31 юли. Енчева е на разкопки в крепостта „Хоризонт“, която е в горната част на града. По обяд й се обаждат колегите от музея, за да я информират, че са посетени от професор по археология от Испания, който след като разгледал експозицията поискал да се срещне с директора. Радостина Енчева слиза в музея, запознава се с мнимия професор, който говори на развален английски. Мъжът се казва Гадея Лопес Едуардо Хосе. Енчева веднага му подарява книга за храма на Кибела – едно от големите открития, с които Балчик може да се похвали. Тъй като не знае добре английски език го води на разкопките, за да може да разговаря с нейни колеги от Софийския университет. Каза ни, че пристига от Турция, лежал в Кардиологично отделение в болницата в Бургас, но са му блокирани картите и не разполага със средства. Ако може да му съдействаме, да му помогнем като колеги, разказа Енчева. Хосе споделя, че ще ходи в Констанца и тамошни музейни работници ще го вземат от Силистра.


Енчева започва да звъни по хотели, по приятели, за да може да го настани, навсякъде е пълно. Все пак успява да му намери стая в хотел „Юпитер“ за две вечери.

Първото, в което се усъмнихме с Румяна Колева от Софийския университет, бе, че колеги от Констанца ще го посрещнат в Силистра, споделя Радостина Енчева. Жегва ги – защо не в Дуранкулак. Вечерта, когато се прибира от разкопките, й се обажда Румяна Колева и я пита: Този човек няма пари, дали не трябва да му купим нещо за вечеря. Започват да си говорят, решават да се свържат с колегите си в Констанца. Сещат се, че той им казал, че не може да им даде телефонен номер тъй като си е забравил визитките в колата. Усещат се, че не е с кола и още повече се усъмняват. Сутринта слизат в хотел „Юпитер“, изчакват го да закуси и му искат телефон на колегите от Констанца. Хосе отказа да даде номер под предлог, че е личен. Румяна Колева предлага своя телефон – да се обади, мнимият професор отново отказва. Енчева говори със собственичката на хотела, която иска мъжът сам да си плати втората нощувка. Когато чува, че директорът на музея споменава полиция, както не знае български език, Хосе си тръгва.

Екшънът не спира до тук. Докато е на крепостта, след около два часа след случката в хотела, Радостина Енчева получава обаждане от Художествената галерия в Балчик. Колегите й й казват: Един испански критик те търси. „Той не знае, че в Балчик директорът на Историческия музей и Художествената галерия е един и същ“, уточни Енчева. Веднага разбира, че става дума за същия измамник. Казва да изчака и се обажда в полицията. Когато пристига в галерията полицията вече е там. Като я вижда, Хосе започва да маха с ръка, изпада в паника, казва: С тази жена не искам да разговарям. Пред полицаите споделя, че не говори английски. „Двама от полицаите бяха от Балчик, третият - командирован за лятото от Румъния. Той, за негово нещастие, говореше испански“, разказа директорът на музея. 

Служителите на реда искат документите на мнимия професор. Оказва се, че няма лична карта, а само задграничен паспорт, с изтекъл срок през 2017 година. „Той реално от година е в България без документи“, коментира Радостина Енчева. Полицаите казват, че нищо не могат да направят, че е за Гранична полиция. И го пускат, като го предупреждават да не посещава галерии и музеи, защото ще го задържат. 

Междувременно Радостина Енчева прави снимка на Хосе докато е в Художествената галерия и я качва в  страницата във Фейсбук на музея в Балчик, за да предупреди колегите си от други градове, да ги предпази. Веднага започват коментари от хора, които са пострадали от действията му. Оказва се, че колегите й преди нея са се вързали, по няколко дни го обгрижвали, настанявали го в хотел, плащали му командировъчни. Сред потърпевшите били музейни работници от Варна, Плиска, Шумен, Добрич, а вероятно и други. 

Радостина Енчева научава, че от Балчик Хосе тръгва за Каварна и успява да предупреди колегите си. Там той се представя за журналист и казва, че ще снима филм за града. Иска освен да бъде настанен в хотел да му бъде осигурен и автомобил. 

Преди да пристигне в Каварна Енчева се свързва с Гранична полиция и  испанският професор е задържан. В крайна сметка Църквата му събира пари, за да може да отиде в София и да си оправи документите.