Мария Методиева: Толкова много фирми се включиха в проекта на „Чудната градина“ с помощ, за която дори не сме се молели

Работата по терена на „Чудната градина“ тече с пълни сили. В проекта се включват много фирми, които имат желание да помогнат. Мария Методиева, председател на фондация „Николай Чудотворец”, разказа за Добрич Онлайн как се развива дейността на социалното предприятие.

Мария Методиева: Толкова много фирми се включиха в проекта на „Чудната градина“ с помощ, за която дори не сме се молели

Най-хубавото е, че толкова много фирми се включиха в нашия проект с помощ, за която дори не сме се молели, сподели Мария Методиева.


Припомняме, че фондация „Св. Николай Чудотворец", създатели на първото в града социално предприятие „Чудната градина“, получи част от общински имот за безвъзмездно ползване за 10 години за дейността на социалното си предприятие. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет. Теренът е с площ 3 531 квадратни метра и се намира зад „Лидл” и от години пустее. 

Мислихме, че всичко ще стане много бързо, но не е така. Всяко заявление, което пуснахме, има законови срокове за изпълнение. След това, когато излязоха разрешенията, започна да вали безспирен дъжд, каза Мария Методиева.

Теренът на „Чудната градина“ вече е в готовност за грейдер, който да го изравни. Мария Методиева разказа, че когато багерът е започнал да копае, е имало много боклуци. 

Пръст нямаше, а само боклук. Тревата бе скрила всички тези боклуци. По два метра надолу имаше найлони и стъклени бутилки. Това показва, че сме ужасни като граждани, коментира тя. 


Трябва да си моделираме бараката и да й направим добра основа. Предстои прекарване на ток и вода. Надявам се септември да сме готови, уточни председателят на фондацията. 

Мария Методиева сподели, че много фирми им оказват помощ.

"Пътно строителство" АД помага с трактори и машини. Работят на пълен работен ден. Земеделски производител ще осигури пръст за терена. Освен това от басейновата дирекция в Плевен също ще помогнат на "Чудната градина". Отвсякъде ни предлагат подкрепа. Нещата се случват едно по едно, допълни Мария Методиева. 

Разсадници ще дарят на „Чудната градина“ фиданки и семена за зеленчукови култури.

През есента предстои засаждане на овошки. В края на септември отново ще имат цветя – теменужки и парички. Освен това ще отглеждат и подправки. 

Пролетта предстои направата на миниатюрна зеленчукова градина, която да задоволява нуждите на самите младежи.