На екскурзия в библиотеката бяха деца от клуб „Усмивки“

Екскурзия в библиотеката и четене на приказки в Стая на приказките
На посещение в регионална библиотека „Дора Габе” бяха децата от летен клуб „Усмивки”.

На екскурзия в библиотеката бяха деца от клуб „Усмивки“

Екскурзията им започна от Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване, където се запознаха с услугите, които предоставя той за гражданите и възможността да ползват компютър, да се подготвят за училище, да сърфират в Интернет, както и с правилата за безопасно и отговорно ползване на глобалната мрежа.


Участниците в клуба  посетиха и Обща читалня, където научиха какви издания могат да ползват на място в библиотеката, как се предоставя ежедневната преса, която библиотеката е абонирала за  читателите.

В сектор Книгозаемане децата видяха процеса на заемане за дома. За възможностите библиотеката да дигитализира стари винилови грамофонни плочи разказа библиотекар от сектор Изкуство. Учениците имаха възможност да видят грамофон и да слушат от грамофонна плоча част от музикално произведение.

В сектор Краезнание имаха възможност да разгледат част от фонда и някои стари печатни издания. Библиотечен специалист им представи стари фотографии от Добрич, Добруджа и курортния комплекс Албена, дигитализирани в база-данни „Фотографии и пощенски картички” на библиотеката.

Екскурзията завърши с посещение в сектор Работа с деца, където разгледаха богатия детски фонд. В Стаята на приказките библиотечен специалист им прочете малко познатата приказка на най-известния приказник на всички времена Ханс Кристиян Андерсен „Талисманът”.

В края на посещението децата получиха своите първи читателски карти. Библиотекарите от сектор Работа с деца им пожелаха  едно забавно лято, изпълнено с игри и срещи с много приказни истории.