Големите четоха на малките в библиотека „Дора Габе“

И през тази седмица малчугани се забавляваха в летен детски клуб „Играй и учи” на регионална библиотека „Дора Габе“.

Големите четоха на малките в библиотека „Дора Габе“

В последния ден на юли сектор Работа с деца продължи популяризирането на книгите, включени в националната кампания за избор на най-добра детска книга "Бисерче вълшебно 2018". Библиотечен специалист представи на децата от летния клуб част от отличените през тази година книги: „S.O.S. Нова учителка“ на Доминик Демерс, „Тялото говори“ на Цвета Белчева, „Мечокът и пианото“ на Дейвид Личфийлд, както и станалите любими на малките читатели на сектора - „Топлото човече” на Мая Дългъчева, „Мечо пътешественик” на Ангелина Жекова и „Патилата на метлата” на Джулия Доналдсън.


Част от децата се включиха в инициативата „Големите четат на малките” като много артистично поднесоха текстовете на своите слушатели. Библиотекарите приемат като своя кауза стимулирането на детското четене, подкрепят активността на подрастващите да изразяват собствено мнение като читатели и всяка година се включат активно в поредното издание на Наградата за най-добра детска книга.

Малчуганите разгледаха с интерес специално подредената витрина с част от заглавията, номинирани за националната годишна награда „Бисерче вълшебно“, организирана от фондация "Детски книги" и единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца.


В поредното занимание Творческа работилница децата от клуба заедно с библиотечни специалисти и доброволци твориха отново с много въображение картини от камъни. Пиратски кораб, кошници с плодове и бонбони, много пейзажи, семейство миньони, пингвини и цветя украсиха нестандартните детски картини. За своите творби те използваха акрилни бои, перманентни маркери и пастели.

В деня на прожекции на филми участниците гледаха „Смелата Ваяна”.